Najnovije

PETI BATALJON U AKCIJI! Pripadnici vojne policije na najvišem zadatku (FOTO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike deklarisanog voda iz sastava Petog bataljona vojne policije, koji na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ realizuju intenzivnu kolektivnu obuku sa ciljem osposobljavanja za dostizanje zahtevanog nivoa operativnih sposobnosti radi učešća u multinacionalnim operacijama.

Vojna policije Vojska Srbije (Foto: mod.gov.rs)

- Svaki pripadnik Vojske Srbije ima priliku da napreduje, usavršava se i usvaja nova znanja i nove veštine. Obuka koju izvodi deklarisani vod Petog bataljona vojne policije je obuka koja može da im posluži u nekim budućim mirovnim operacijama, ali i obuka koja im i te kako služi u svakodnevnom životu i svemu onome što može da se desi i u našoj zemlji – rekao je ministar Vulin nakon obilaska.
 
Pripadnici Vojske Srbije u stanju su da ispune baš svaki zadatak, sprovedu svako naređenje i uvek  vode računa o bezbednosti građana Srbije, naglašava ministar Vulin i dodaje da „svi oni koji vežu svoju sudbinu, budućnost i život za Vojsku Srbije treba da znaju da će im biti omogućeno da napreduju, da se obučavaju, učestvuju u mirovnim misijama, ali iznad svega da rade na sebi, menjaju svoj položaj na bolje i da samo svojim radom i zaslugama stignu do najvećih činova i najznačajnijih dužnosti u Vojsci Srbije.“

Zamenik komandanta Petog bataljona Vojne policije potpukovnik LJubomir Punić rekao je da je u pitanju obuka gde se primenjuju definisane taktike, tehnike i procedure kojima se ostvaruje interoperabilnost snaga iz različitih zemalja i omogućava uspešno izvršavanje zadataka u multinacionalnim operacijama. Deklarisani vod iz sastava Petog bataljona vojne policije formiran je 28. februara ove godine, a nakon perioda intenzivne obuke i obuke za pojedince, usledila je kolektivna obuka u bazi „Jug“, koja će trajati do 28. avgusta, objašnjava potpukovnik Punić.
 
- Od 3. avgusta započeo je proces kolektivne obuke na bazi „Jug“. Imali ste prilike da vidite segmente obuke u vezi sa radom patrole, odnosno rad voda Vojne policije prilikom blokade i pretrage terena. Specifičnost u realizaciji svih ovih sadržaja je to što oni moraju biti interoperabilni sa procedurama koje se koriste u partnerskim zemljama, a to su zemlje prvenstveno pod okriljem NATO. Osnovna specifičnost obuke je dostizanje tih procedura i dovođenje na nivo da jedinice budu interoperabilne za eventualno učešće u multinacionalnim operacijama – objašnjava potpukovnik Punić.

Jedan od pripadnika deklarisanog voda Petog bataljona Vojne policije stariji vodnik prve klase Dalibor Gojković ističe da je kolektivna obuka na poligonu „Borovac“ intenzivnija nego inače, ali i da implementacija novih sadržaja obuke ide dobro.
 
- LJudi su ovde došli pripremljeni. Prošli smo period individualne obuke i to je bilo odlično. Samim tim sada nam je mnogo lakše da prolazimo kroz korake kolektivne obuke. U toku obučavanja proradili smo teme poput nailaska pešačke i motorizovane patrole na neeksplodirana ubojna sredstva, sve procedure koje se tiču nailaska patrole na minu, a tu se podrazumeva izvlačenje ranjenika, izvlačenje patrole, pružanje podrške, slanje izveštaja – naglašava stariji vodnik prve klase Gojković i dodaje da se deo procedura sprovodi na engleskom jeziku.
 
Obilasku obuke deklarisanog voda Vojne policije prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Petog bataljona vojne policije potpukovnik Vladimir Petrić.

Tramp planira udar na Angelu, skovao novi plan za Evropu! Više o tome OVDE.

Izvor: mod.gov.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube