Najnovije

REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE GOJKO PEROVIĆ: Izađimo mudro i slobodno na izbore, ali ne organizujte protestne šetnje na taj dan

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je da Crkva ima puno pravo da se izjasni oko predstojećih izbora.

Gojko Perović (Foto: Jutjub)

On je, u saopštenju pozvao sve aktere ovih zbivanja, a naročito verujuće ljude, da ne podležu propagandi pojedinih, kako je rekao, anonimnih adresa, i da se ne organizuju, u nedelju, na dan izbora - "nikakve protestne šetnje niti nešto što bi podsećalo na litije."

- Crkva ima puno pravo da se izjasni oko predstojećih izbora, i to je ona uradila mnogo blaže nego što je, recimo, Vatikan 1948. uradio pred parlamentarne izbore u Italiji, podržavajući demohrišćansku listu, a protiv ljevičarske koalicije. Crkvi je to pravo pripadalo oduvjek, ali ga ona nerado i rijetko koristi. Sad, kada država i sekularna partija na njenom vrhu "prave crkvu" i vrše podržavljenje sakralnih objekata - red je bio da Crkva kaže šta misli o takvoj politici. Moram posebno da naglasim da Crkva, onako kako je pozvala ljude da glasaju, i sugerisala im za koga da ne glasaju - što je, mislim, svakom građaninu bilo nedvosmisleno - ona isto tako danas skreće pažnju na sljedeće: Izborni postupak je svojevrsna svetinja, tj. pravilo koga svi treba podjednako da se drže ukoliko želimo pravedan i tačan izborni rezultat. Zato pozivamo sve aktere ovih zbivanja, a naročito vjerujuće ljude, da ne podležu propagandi pojedinih anonimnih adresa, i da se ne organizuju, u nedjelju, na dan izbora - nikakve protestne šetnje niti nešto što bi podsećalo na litije - rekao je Perović.

Kaže da taj dan, kao i sutrašnju subotu, treba provesti u miru, ničim ne kršeći predizbornu tišinu.

- Ovo naročito govorim zbog moguće upotrebe prostora ispred pravoslavnih hramova za neke aktivnosti kojima nije ni mesto ni vreme. U nedelju ujutro će u našim crkvama, po običaju, biti služene Svete liturgije. Nikakvo drugo okupljanje vjernika izuzev onog na biračkim mjestima - nije blagosloveno i Crkva ga ne preporučuje. Ni dok traje samo glasanje, niti naveče, dok se broje glasovi. Dan izbora treba da nas sve rastereti, da donese mir i spokoj Crnoj Gori - a ne nepotrebne i dodatne tenzije. Ukoliko neko opravdano brine za regularnost izbora ili moguće mahinacije prilikom brojanja, podsjećamo sve da hrabri i slobodni ljudi imaju načina da brane svoju izbornu volju bez ishitrenih i nasilnih postupaka, onako recimo, kako je narod sa sveštenstvom branio svetinje u prethodnom periodu. Izađimo svi na predstojeće izbore. Mudro i slobodno. U ljubavi prema Bogu, u ljubavi jedni prema drugima, i sa čvrstom vjerom da ćemo kao braća i prijatelji živjeti u našoj državi Crnoj Gori i onda kad utihne svaka izborna kampanja - poručio je Perović.

Medojević uoči izbor poslao poruku glasačima! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA