Najnovije

KIJEV U STRAHU I PANICI: Traže hitne pregovore nakon naredbe u DNR

Kijev je hitno zatražio nove pregovore sa Donbasom zbog naredbe predsednika Donjecke Narodne Republike (DNR) vojsci da uništi ukrajinske položaje u blizini linije razgraničenja, piše TASS.

Ukrajinska strana pokrenuće vanredni sastanak kontakt grupe za rešavanje situacije u Donbasu putem videokonferencije 6. septembra, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba. Kijev je o tome već obavestio strane. Takođe je rekao da je specijalna predstavnica šefa OEBS-a Hajdi Grau podržala ovu inicijativu, a trenutno se očekuje odgovor ruske strane.

Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zabrinut je zbog Pušilinovog naređenja.

Kako je Pušilin izjavio 5. septembra, ukrajinska strana nije ispunila opravdane zahteve DNR-a i nije otklonila prekršaje. „S tim u vezi, zvanično izjavljujem da sam u skladu sa paragrafom „E“dodatnih mera odlučio da izdam naredbu za otvaranje vatre na nelegalno podignute inženjerske konstrukcije na području naselja Šumi“, rekao je Pušilin. Precizirao je da će vlasti Republike poslati zvanično obaveštenje o svojoj odluci Kontakt grupi.

DNR je ranije upozorio da će uništiti položaje ukrajinske vojske ako Kijev ne obezbedi akt o rušenju podignutih struktura na liniji razgraničenja do 3. septembra. U Donjecku tvrde da se Kijev bavi aktivnim inžinjerijskim opremanjem svojih položaja, kršeći režim prekida vatre.

Zbog čega Erdogan preti Grčkoj, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA