Najnovije

BAJDEN IZABRAO NOVOG ŠEFA CIA: Ima veze sa Rusijom, podržavao Briselski sporazum

Novoizabrani predsednik SAD DŽo Bajden imenovaće bivšeg karijernog diplomatu Vilijema Bernsa za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), saopšteno je iz Bajdenovog tranzicionog tima.

CIA (Foto: Jutjub)

Berns (64) je službovao kao ambasador u Rusiji i Jordanu i iza njega je 33-godišnja uspešna karijera u Stejt departmentu, gde je radio i u vreme republikanske, i u vreme demokratske administracije u Beloj kući.

Vrhunac njegove diplomatske karijere je položaj zamenika američkog državnog sekretara, a 2014. godine se povukao i preuzeo upravljanje Karnegijevom zadužbinom za međunarodni mir.

Nakon meteža u Stejt departmentu posle Trampovog dolaska u Belu kuću, Berns se pritajio neko vreme, ali je prošle godine u časopisu Forin polisi i drugim publikacijama, objavio seriju veoma kritičkih članaka o politici Trampove administracije, prenosi Rojters.

"Berns je diplomata za primer sa višedecenijskim iskustvom u svetskoj politici kojim je čuvao i sačuvao našu zemlju. On i ja delimo stanovište da obaveštajne aktivnosti moraju biti apolitične i da posvećeni obaveštajci u službi naše nacije zaslužuju zahvalnost i poštovanje. Ambasador Berns će znanjem, sposobnošću rasuđivanja i stavovima doprineti da se sučelimo sa pretnjama i sprečimo ih i pre nego što stignu do Amerike. Američki narod će mirno spavati sa Bernsom na čelu CIA", poručio je novoizabrani predsednik SAD DŽo Bajden.

U vašingtonskim kuloarima se nagađalo da je Vilijem Berns Bajdenov kandidat za poziciju državnog sekretara, ali je umesto njega izabran Entoni Blinken, bivši zamenik državnog sekretara SAD u administraciji Baraka Obame.

Vilijem Berns je tri puta nagrađivan predsedničkim priznanjima za posebne zasluge i najvišim civilnim odlikovanjima Pentagona i obaveštajne zajednice.

Kao stipendista Maršalovog fonda, Berns je na Univerzitetu Oksford stekao zvanje doktora nauka za međunarodne odnose.

Berns podržavao evropske inegracije Srbije i Briselski sporazum

Vilijam Berns, za kojeg je danas objavljeno da će ga izabrani predsednik SAD Bajden imenovati za direktora CIA, boravio je na Balkanu 2012. godine, kada je istakao da SAD podržavaju evropske integracije Srbije, a svojevremeno je isticao i da SAD podržavaju ostvarivanje Briselskog sporazuma.

Berns se u Beogradu 2012. godine sastao sa tadašnjim liderima Srbije, a glavna tema bila je status kandidata Srbije za članstvo u EU.

Američki diplomata je tada rekao da se treba posvetiti dijalogu, da je postignut značajan napredak i da je status kandidata za Srbiju nadomak ruke.

On je istakao da je u interesu same Evropske unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Berns je 2012. rekao da su se bilateralne veze SAD i Srbije u poslednjih nekoliko godina značajno popravile, a da je cilj da se bilateralni odnosi još više unaprede.

"Naše vojske dobro saraduju...Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmene ljudi u obrazovanju i nadamo se da ćemo u narednom periodu proširiti i privrednu saradnju", zaključio je tada Berns.

Kao zamenik američkog državnog sekretara, Berns je razgovarao 2013. godine u Vašingtonu sa tadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ponovo izrazio trajnu podršku evropskoj budućnosti Srbije.

Berns je konstatovao napredak koji je Beograd postigao u dijalogu sa Prištinom, a koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Istakao je značaj nastavka konstruktivnog rada sa Prištinom na ostvarenju zajedničkog cilja evropskih integracija.

Šta u vezi sa Bajdenom savetuje Gorbačov, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA