Najnovije

NOVI ZEMLJOTRES U ZAGREBU, SISKU I PETRINJI: Seizmolozi objavili snimak potresa (VIDEO)

U Zagrebu se jutos oko 09.22 časa osetio potres magnitude 2,2 stepena po Rihteru, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Epicentar je bio osam kilometara severozapadno od Zagreba.

Zemljotres u Hrvatskoj (Foto: Jutjub)

Seizmološka služba Hrvatske, odseka Geofizike sa zagrebačkog Prirodnoo-matematičkog fakulteta, objavila je video koji prikazuje sve potrese koji su se dogodili oko Petrinje prošlog ponedeljka i utorka.

U opisu videa navedeno je da se 28. decembra 2020. u 6.28 sati dogodio jak potres magnitude 5 sa epicentrom kod Petrinje.

Isti dan usledilo je još nekoliko jačih potresa, a 29. decembra 2020. u 12.19 sati područje oko Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6.2, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

Video prikazuje epicentre svih analiziranih potresa koji su se dogodili 28. i 29. decembra 2020. godine. Kružići su proporcionalni magnitudi potresa, a vreme je prikazano u UTC vremenu, koje za jedan sat kasni u odnosu na vreme u Hrvatskoj.

Seizmolog: Zagrebački zemljotres nema veze sa Petrinjom

U većem delu Zagreba jutros u 9.19 osetio se potres magnitude 2.7 stepena, a epicentar mu je bio u Remetama.

"Radi se o dva odvojena epicentralna područja - ovo pripada zagrebačkom epicentralnom području, Petrinja pokupskom epicentralnom području. Oni nisu povezani direktno, ali beležimo pojačanu seizmičku aktivnost na području Hrvatske i teško je u ovom trenutku nagađati da li je ovo nastavak iz serije zagrebačkih potresa od 22. marta ili se radi o nečemu drugom", rekao je seizmolog Tomislav Fiket za HRT.

On je dodao da se "smiruje situacija", odnosno da je juče bilo 63 potresa, a 23 do jutros u 9.00.

Poginuo muškarac u Petrinji, pao s krova

U Petrinji je danas, nešto posle 10.00 časova, tokom radova s krova pao muškarac koji je od zadobijenih povreda preminuo, javila je Policijska uprava Sisačko-moslavačka.

Pre toga, dvojica vatrogasaca su danas povređena na terenu, pošto rade u teškim uslovima, pa je ukupan broj povređenih vatrogasaca šest, preneo je sajt index.hr.

Vatrogasci su radili noćas, a nastavljaju i danas da rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovova, uklanjanju crepova, osiguravanju ruševnih mesta i drugim zadacima u cilju spašavanja i zaštite ljudskih života, saopšteno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Niz novih slabijih potresa kod Siska, najjači 2,9 stepeni

Na području Siska tokom noći se dogodio niz slabijih zemljotresa. Najjači potres zabeležen tokom noći bio je u 03.17 sati magnitude 2,9 po Rihteru.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar naveo je 10-ak potresa tokom noći, od kojih je među poslednjima bio jedan magnitude 2,4.

Bio je to 119. potres koji se u Hrvatskoj osetio u poslednja 73 sata, navodi portal Index.hr.

Dva poslednja dogodila su se u razmaku od dva minuta - u 7.07 i 7.09 sati magnitude 2, odnosno 2,4. Oko sat vremena ranije registrovan je potres magnitude 1,8 po Rihteru.

kakva provokacija se sprema u Crnoj Gori, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA