Najnovije

POBEŽE ŠIŠANI GLAVOM BEZ OBZIRA: HTŠ isterao vođu opasne frakcije iz Latakije, ali rat nastavlja da besni (VIDEO)

Nakon sporazuma sa Hadžat Tahrir al-Šamom (HTŠ), militanti DŽund al-Šama povukli su se iz područja Latakije. Međutim, sukobi u toj oblasti se nastavljaju.

Šišani (Foto: Tviter)

Lokalni izvori su izvestili da se vođa frakcije Muslim al-Šišani, u pratnji svojih 70 militanata, dogovorio o primeni primirja sa Al-Nusrom, koja je pokrenula bezbednosnu kampanju usmerenu na sedište njegove frakcije u toj oblasti, izazivajući nasilne sukobe između dve stranke.

Nakon pojačanja Al-Nusre poslatog u područja raspoređivanja grupe, bilo u Turkmenskoj planini u Latakiji ili u DŽisr al-Šguru na jugozapadu Idliba, al-Šišani se predao kako bi prekinuo sukobe i napustio to područje ne potvrdivši koja će mu biti sledeća destinacija.

Međutim, odluka al-Šišanija nije zaustavila krvoproliće. Borbe u oblasti DŽabal at-Turkman na severu Latakije se nastavljaju drugi dan zaredom.

Ofanziva HTŠ-a je bila usmerena na frakciju DŽund Alah, koju uglavnom čine džihadisti iz Azerbejdžana i koju predvodi Abu-Fatima al-Turki. HTŠ, de fakto vladar Idliba, optužio je frakciju da regrutuje militante iz ekstremističke organizacije Huras al-Din, koje HTŠ traži.

Prema izveštajima, DŽund Alah je tokom sukoba izgubio mitraljez velikog kalibra, jer je jednog od militanata grupe zarobio HTŠ.

DŽund Alah je objavio saopštenje, okrivljujući HTŠ za tiraniju, rekavši da je prethodno ciljao svoje militante kako bi dominirao u područjima njihovog raspoređivanja, iz kojih su se povukli kako bi sprečili krvoproliće. Zauzvrat, HTŠ je odgovorio da militanti te frakcije gađaju turske snage u Idlibu.

HTŠ, koji je klasifikovan na listi međunarodnog terorizma, već se borio protiv Ikvat al-Manhaja, džihadističke frakcije, koja je ranije bila u savezu s njom u pokušaju da isključivo dominira u područjima svog raspoređivanja na severozapadu Sirije.

Pojačava se veza Vojno - pomorske Flote Rusije na Sredozemnom moru. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA