Najnovije

SVE BI MOGLO DA PLANE: SAD razmatraju slanje vojnih savetnika, oružja i helikoptera u Ukrajinu

Bela kuća, razmatra opciju slanja vojnih savetnika i naoružanja u Kijev usred izveštaja o gomilanju ruskih snaga i tehnike u blizini ukrajinske granice, prenosi Si-En-En.

ukrajinski tenkovi (Foto: Ministarstvo odbrane)

Pozivajući se na svoje uobičajene neimenovane izvore, TV mreža je prenela da administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena razmatra da pošalje i neiskorišćene helikoptere Mi-17 ruske proizvodnje ukrajinskim snagama. Helikoptere je prvobitno kupio Vašington da bi bili prebačeni avganistanskoj vojsci.

Prema navodima Si-En-En-a, Vašington bi takođe mogao poslati dodatne protivoklopne raketne sisteme "DŽavelin", minobacače i PVO rakete "Stinger".

Međutim, neimenovani izvori mreže takođe su primetili zabrinutost da će se isporuka naprednih raketnih sistema i helikoptera u Moskvi smatrati značajnom eskalacijom.

Poslednjih nedelja, američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da Rusija planira da izvrši invaziju na Ukrajinu, uprkos insistiranju Moskve da su kretanja njenih trupa samo unutrašnji manevri. Ukrajina je prvobitno negirala te tvrdnje i optužila američke medije za širenje propagande.

Prošle nedelje, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington „ne razume namere“ Moskve i dodao da Bela kuća ima prethodno iskustvo sa Rusijom i Ukrajinom.

„Naša zabrinutost je da bi Rusija mogla da napravi ozbiljnu grešku pokušavajući da ponovi ono što je preduzela 2014. godine kada je grupisala snage duž granice, prešla na suverenu ukrajinsku teritoriju i učinila to lažno tvrdeći da je bila isprovocirana“, rekao je Blinken.

U novembru su mnogi izvori iz Bajdenove administracije izveštavali američke medije, kao što su "Blumberg" i "Forbs", o mogućoj „ruskoj invaziji“.

Međutim, u jučerašnjem saopštenju, Spoljna obaveštajna služba Rusije (SVR) insistira na tome da su sve glasine o invaziji izum Stejt departmenta SAD.

„Prema podacima koje smo dobili, američki Stejt department koristi diplomatske kanale da sa svojim saveznicima i partnerima deli apsolutno lažne informacije o koncentraciji snaga na našoj teritoriji radi navodne vojne invazije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju SVR-a, osuđujući Vašington za „aktivno zastrašivanje“ sveta.

Izvor: vostok.rs/RT
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA