Najnovije

"Sačekao sam da prođu barem 24 časa od Zukorlićeve smrti, kako bih podsetio na tu njegovu sramotu"

”Kad god im je trebala pamet, Srbi su dolazili kod Bošnjaka.” Ovo je Muamer Zukorlić izjavio na Svetog Savu 2015. godine. Govorio je kako Srbi, po njemu, kradu tj. prisvajaju najpametnije muslimane, na primer Emira Kusturicu i Mešu Selimovića (ironično je dodao i Rasima LJajića, više da bi se rugao njemu i njegovoj političkoj ”upotrebljivosti”).

Miodrag Zarković (Foto: Helm Kast)

Piše: Miodrag Zarković, autor emisije “Da vas čujem” na Helm Kastu 

Na stranu to što se Kusturica, ističući svest o sopstvenom srpskom poreklu, dobrovoljno opredelio da bude srpski reditelj i stvaralac, odnosno krstio kao pravoslavac. Na stranu i to što je Selimović još za života, takođe dobrovoljno i u više navrata, sebe odredio kao srpskog pisca, te Srbina u etničkom smislu. Zanemarimo, dakle, to što navedeni primeri govore ni o čemu drugom nego o Zukorlićevom bahatom i drskom neznanju, kakvo je zasluživalo najširu društvenu osudu - daleko veću i dublju od one s kojom je bio suočen nakon te izjave. Usredsredimo se zato na suštinu njegovih reči, na prirodu onoga što poručuje:

Srbi sopstvenu pamet nemaju, pa su prinuđeni da je uzimaju ili otimaju drugima.

Ta izjava zaslužuje da bude svrstana u red najvećih i najgnusnijih uvreda na račun Srba. Gotovo je neverovatno da je ikome mogla da padne na um tako monstruozna konstrukcija. Da je neko uopšte imao potrebu da toliko uvredi ceo jedan narod.

A opet, nije neverovatno, jer se dogodilo. Upravo takvu izjavu dao je Muamer Zukorlić, u Beču 27. januara 2015.

Sačekao sam da prođu barem 24 časa od Zukorlićeve smrti, kako bih podsetio na tu njegovu sramotu. Držim da je to neki civilizacijski minimum. Nisam omladina DS-a pa da nečiju smrt proslavljam mahanjem šarenih balona na Trgu republike. Ali zato od vas, koji ste u međuvremenu preplavili društvene mreže pohvalama na račun takvog nepojamnika kakav je bio Zukorlić, očekujem da ne čekate ni trena, nego da odmah nastavite da ga ”pamtite” kao ”velikog i mudrog čoveka” kojeg ste ”mogli da poštujete čak i kad se s njim ne slažete”.

Ne znam samo od koga ćete pozajmljivati ”pamet”, sad kad vam je preminuo Zukorlić.

Holandski doktori progovorili, koliko je vakcinisanih u bolnicama saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA