Najnovije

U krugu ruske vazduhoplovne baze „Hmejmim“ primećeno oružje za ratove 21.veka (FOTO)

Sistem za protivelektronsku borbu koji nosi oznaku „Avtobaza-M“ po prvi put je primećen u krugu vazduhoplovne baze „Hmejmim“ u Siriji.

Baza Hmejmim (Foto: mil.ru)

Kadrovi na kojima se vidi ovo sredstvo se mogu videti na video materijalu koji je napravila ruska državna televizija. Treba podsetiti da su jedinice Korpusa Straže Islamske Revolucije (KSIR) upotrebom eksportne verzije ovog sistema uspele da preseku upravljački kanal između operatora i američke tajne bpl RQ-170 Sentinel. On je tom prilikom prinudno spušten na lokalni aerodrom a potom detaljno proučen od strane iranskih specijalista.

Osnovni zadatak kompleksa „Avtobaza-M“ je detekcija, kalsifikacija i trajektorno praćenje vazdušnih ali i pomorkih ciljeva (površinska plovila) na osnovu zračenja njihovih radioelektronskih uređaja. Dakle, „Avtobaza-M“ radi u pasivnom režimu rada što joj daje sposobnost prikrivenog dejstva.

Ovaj sistem je u stanju da putem svog procesora prati veliki broj parametara za jedan ili više zahvaćenih ciljeva. On je u automatskom režimu rada povezan sa sredstvima PVO. U okviru jednog sistema se nalaze četiri stanice za detekciju u pelengaciju, uključujući i dopunsku stanicu za klasifikaciju i obradu informacija.

Poseban kuriozitet je da u pasivnom režimu rada ova stanica može da otkrije neprijateljski cilj na daljini od čak 400km. U ovom momentu modernizovani sistem „Avtobaza-M“ po svojim karatekristikama prevazilaze sve analogne sisteme u svetu. On je u stanju da operacionalizuje do 150 različitih ciljeva, uključujući i njihovu identifikaciju. Pri tome jedna od glavnih sposobnosti sistema je mogućnost određivanja izuzetno preciznih koordinata vazdušnih ciljeva u realnom vremenu, što je veoma važno za raketne sistema PVO srednjeg i velikog dometa.

Ruski eksperti napominju da je najveća snaga ovog sistema njegov pasivni režim rada. Savremena ratna vazduhoplovstva u početku vazdušne agresije na „neposlušne“ države se između ostalog fokusiraju na uništenje sistema za protivelektronsku borbu. Ovo je posebno bilo indikativno prilikom izvođenja vazdušnih operacija protiv Iraka i SR Jugoslavije. Vojske ovih zemalja su koristile sredstva koja su radila u aktivnom režimu rada i postajala lak plen nadmoćnog neprijatelja koji ih je tukao velikim brojem protivradarskih raketa. Kod „Avtobaze-M“ to ne bi mogao biti slučaj pošto ona tokom svog rada ne emituje nikakvo zračenje, tačnije ostaje praktično nevidiljiva za protivničke avione.

Kako je SSSR želeo da zavlada svemirom i uništi Amere pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA