Najnovije

POSLANIK BUNDESTAGA NAPAO UKRAJINU ZBOG KRIMA: ''Koristite srednjovekovne metode opsade''

Poslanik Bundestaga Valdemar Gert (Alternativa za Nemačku) obećao je da će sa kolegama razgovarati o vodenoj blokadi Krima koju je organizovala Ukrajina i proveriti da li je Kijev prekršio međunarodno pravo.

Krim (Foto: RIA Novosti)

"Obustava dovoda sveže vode na teritoriju je neka vrsta srednjovekovne metode opsade. Pokrenuću to pitanje u Bundestagu tako da Komisija za ljudska prava razmotri da li se krši međunarodno pravo, na osnovu čega se donose odluke o prekidima vode, posebno Ukrajine, gde Nemačka ulaže milione evra u razvoj demokratskih procesa“, rekao je Gert za RIA Novosti.

Gert je naglasio da „demokratsko i tolerantno zapadno društvo“ i dalje ćuti po pitanju blokade vode u regionu.

"Ako uklonimo politički kontekst i zamislimo gde je logika Ukrajine to onda ovako zvuči: "Ovo je naš Krim, to su naši ljudi, toliko ih volimo i želimo da ih vratimo nazad da ćemo odseći pijaću vodu. To je antihumani pristup“, rekao je Gert.

Ranije je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov rekao da će zatražiti od Generalnog tužilaštva da pokrene krivični postupak zbog pokušaja genocida protiv organizatora vodene blokade poluostrva.

Ukrajina je obezbeđivala do 85 posto potreba za slatkom vodom na poluostrvu kroz Severno-krimski kanal koji vodi od Dnjepra. Međutim, nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, snabdevanje republike je potpuno zaustavljeno.

Pitanje vodosnabdevanja rešeno je vađenjem vode iz podzemnih izvora i prirodnih rezervoara, koji su tokom protekle godine postali znatno plići zbog male količine padavina. Zbog nedostatka vode, vlasti su uvele režim vodosnabdevanja po kućama u regionima Krima.

Prema rečima šefa krimskog parlamenta Vladimira Konstantinova, regionalne vlasti u potpunosti kontrolišu snabdevanje vodom. On je rekao da voda iz Ukrajine nije potrebna, jer je neprikladna za upotrebu, pošto se u Dnjepar, tvrdi on, odvodi kanalizacija, te ne poštuju sanitarni standardi.

O skandalu na međunarodnom sajmu naoružanja pročitajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA