Najnovije

Istraživanje pokazalo koje zemlje vide Rusiju kao buduću velesilu

Više od 40% svetskih stanovnika veruje da će do 2030. godine Rusija postati velesila, a, prema mišljenju ljudi, Kina i Sjedinjene Države takođe su svrstane u red velesila, pokazuju rezultati istraživanja međunarodnog udruženja nezavisnih istraživačkih agencija Gallup International.

Ruska podmornica (Foto: Mil.ru)

„Građani različitih država i regiona koncept supersile tumače na potpuno različite načine, ali su se, ipak, tri zemlje izdvojile kao lideri – Kina, Sjedinjene Države i Rusija“, rekao je Andrej Milehin, potpredsednik kompanije Gallup International, predsednik „Romira“, za „RIA Novosti“.

Većina ispitanika (59%) veruje da će Kina biti supersila do 2030. godine, 25% ispitanika ne podržava ovu tačku gledišta.

56% ispitanika nazvalo je Sjedinjene Države budućom supersilom, 28% se sa tim ne slaže.

„Rusija se našla na trećem mestu (43% ispitanika). Rusiju, kao supersilu do 2030. godine, vide stanovnici Srbije (78%), Jermenije (76%), Kirgistana (75%), Kolumbije (67%), Ekvadora i Severne Makedonije (po 65%) “, navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju, stanovnici Južne Amerike, Bliskog Istoka i evropskih zemalja koje nisu članice Evropske unije više veruju da će Rusija održati status supersile. Što se tiče samih Rusa, samo trećina njih veruje da će Rusija imati status supersile do 2030. godine, ali takođe Rusi ne veruju da će SAD sačuvati taj status, a sa takvim mišljenjem se slažu stanovnici Afrike i Zapadne Azije.

Pored toga, 32% ispitanika veruje da će Evropska unija biti supersila do 2030. godine, a 46% ispitanika se sa tim ne slaže. Zauzvrat, 31% ispitanika smatra Japan budućom velesilom (48% se ne slaže), 25% – Velika Britanija (55% se ne slaže), 16% – Indija (63% se ne slaže).

Istraživanje je sprovedeno u novembru-decembru, a ispitano je mišljenje više od 42 hiljade ljudi u 45 zemalja sveta.

Izvor: balcanrus.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA