Najnovije

KINA SAHRANILA UKRAJINSKU PROIZVODNJU TENKOVA: Pakistan jednom odlukom promenio sve

Stručnjak ukrajinske konsultantske kompanije Defense Express rekao je zašto je proizvodnja rezervoara u Ukrajini praktično zaustavljena.

Ukrajinska vojska (Foto: Flickr)

Prema njegovim rečima, Fabrika tankova Mališev (ZiM) u Harkovu nije isplatila poslednje dve mesečne plate radnicima. Pored toga, dugovi za snabdevanje komponentama, sistemima i jedinicama nisu pokriveni, računi za gas nisu plaćeni.

Pokušali su da namame dobavljače šemom sa odloženim plaćanjem, a kasnije i garantnim pismima, ali ih na kraju ipak nisu isplatili.

„Dug se iznova produbljuje. Svakog dana održavanje takvog giganta kao što je fabrika Mališev iznosi dva miliona grivni (oko 60 hiljada evra). Bez obzira da li proizvodi neku vrstu proizvoda ili ne“, citiraju stručnjaka RIA Novosti.

Situacija u fabrici pogoršana je odlukom glavnog kupca preduzeća, Pakistana, da pređe na saradnju sa Kinom. Ranije je Islamabad od ZiM-a kupio tenkove T-80UD, kao i moto-prenosne jedinice za tenkovee Al-Halid i Al-Halid-1, zahvaljujući kojima je fabrika dobila gotovo milijardu dolara dobiti. Međutim, kineski tenk VT-4 pritiskao je proizvodnju preduzeća ne samo u Pakistanu, već i na Tajlandu.

Kao rezultat, izvozno opterećenje ZiM-a je značajno smanjeno. Pored toga, Ministarstvo odbrane Ukrajine zaustavilo je zaključivanje ugovora sa postrojenjem za isporuku tenkova.

Trenutno Ukroboronprom pokušava da pronađe direktora za ZiM, ali stručnjak veruje da lokalne kadrovske odluke neće pomoći glavnom preduzeću za proizvodnju tenkova u zemlji da se izvuče iz krize, jer je zapravo bankrotiralo.

U julu 2018. godine, bivši komandant tenkovskog voda Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Bobovnikov rekao je zašto ukrajinska vojska nije ponovo opremljena novim tenkovima Oplot. Prema njegovim rečima, kapacitet proizvodnog pogona je samo deset tenkova godišnje. To znači da će trebati 10 godina da se bar jedna brigada snabde tenkovima.

A 2017. godine zamenik komandanta Kopnene vojske Ukrajine za logistiku, general Jurij Toločni, govorio je o problemima sa kojima se vojska suočava zbog problema sa ukrajinskom vojnom opremom, koja je uglavnom beznadežno zastarela.

Novu pušku koncerna Kalašnjikov možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA