Najnovije

HOĆE DA ODSEKU SEVER SIRIJE: Seju smrt i haos kako bi zauzeli region (VIDEO)

Evropski parlament je 11. marta doneo rezoluciju u vezi sa Sirijom, gde je glavnu krivicu za održavanje sukoba svalio na tursku stranu. To je zauzvrat izazvalo neskrivenu iritaciju u Ankari.

Proturski teroristi (Foto: Jutjub)

Ministarstvo spoljnih poslova Turske reklo je da je Evropski parlament pokazao "pristrasan i neiskren stav".

Pored toga, kao odgovor na optužbe za kršenje teritorijalnog integriteta Sirije, turska strana cinično izjavljuje da nema okupacije, a prisustvo vojnih jedinica i proturskih oružanih formacija na severu arapske zemlje nije ništa drugo nego deo antiterorističke operacije koji ne izlazi iz okvira „samoodbrane“.

Međutim, uvukavši severnu Siriju u haos pod izgovorom „borbe protiv terorizma“ i prisiljavajući stotine hiljada ljudi da napuste svoje domove, Turska se ne žuri da promoviše miran život nakon uslovnih „terorista“ u obliku kurdskih naoružanih formacija, koje su poražene.

Tokom vojne operacije „Proleće mira“, trupe Ankare i militanti pod njenom kontrolom zauzele su područje od 140 km (od naselja Et-Tel-El-Abiada do Ras al-Aina) i 30 km dubine (do autoputa M4).

Diplomatskim naporima Rusija je uspela da zaustavi dalje napredovanje turskih trupa i osigura bezbednost civila duž linije kontakta.

Jedinice ruske vojske uzele su pod zaštitu autoput M4 i naselja južno od njega. Tako je najvažnija transportna „arterija“ Sirije nastavila da obavlja svoje funkcije, što je omogućilo stabilizaciju ekonomske situacije u regionu.

Pored toga, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana stvorio je sve uslove za povratak izbeglica u zemlje napuštene tokom turske vojne agresije.

Ovaj proces je već u toku, ali Sirijci, čije su kuće ostale na teritoriji pod kontrolom Ankare, još uvek se ne mogu vratiti. Turska komanda nasilno sprečava stanovnike naselja Al-Mualak, DŽebel i Seida da se vrate svojim kućama, ne dozvoljavajući ljudima da prolaze severno od autoputa M4.

Danas su militanti minobacačima gađali naselje. Al-Mualak i konvoj izbeglica koji su se vraćali svojim kućama pucali su iz teških mitraljeza na ulazu u Sejdah. Kolona je bila prinuđena da se vrati u logor interno raseljenih lica.

U stvari, akcije Turske i militanata pod njenom kontrolom nisu ništa drugo do ratni zločin.

U tom kontekstu, objave u turskim medijima o uspešnim „antiterorističkim operacijama“ na severu Sirije izgledaju posebno cinično.

Prvo Ankara seje haos i nasilje na teritoriji suverene države, prisiljavajući sirijske Arape i Kurde da beže na jug, a zatim sprečava njihov povratak. Zašto?

Odgovor je jednostavan: lokalno stanovništvo je ozbiljna prepreka aneksiji sirijskog severa.

Da bi se pripremio teren za dalje oduzimanje, prvo je potrebno proterati one koji nisu zadovoljni životom ispod čizme turskog sultanata.

Sledeća faza, po svemu sudeći, biće legalizacija terorista pod kontrolom Ankare kako bi se njihovi članovi pretvorili u nove građane okupirane teritorije, koji će dalje bezuslovno podržavati Tursku u prisilnom pripajanju sirijske zemlje turskoj teritoriji.

Zašto je rat u Siriji gubitak za celu civilizaciju, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA