Najnovije

KRAJ HAŠKOG SUĐENJA: Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Frenkija i Stanišića

Iznošenje završnih riječi okončano je danas na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.

Simatović i Stanišić (Voto: Jutjub)

Tužilaštvo je zatražilo kaznu doživotnog zatvora, a odbrana oslobađanje Stanišića i Simatovića. Veće je obavestilo da će presuda biti izrečena blagovremeno, javljaju Birn i "Slobodna Evropa".

Dvojici bivših čelnika SDB-a Srbije su u ponovljenom postupku stavljeni na teret ratni zločini u Hrvatskoj i BiH.

Stanišić i Simatović nisu prisustvovali procesu, koji je počeo prije skoro dve decenije. Oni se nalaze u Srbiji na privremenoj slobodi.

Trećeg dana, tužilac Dalas Stringer je tokom iznošenja replike na završne reči odbrane rekao da dokazi pokazuju da je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, uz stalnu podršku Stanišića i drugih, kako je naveo, članova udruženog zločinačkog poduhvata, uključujući i Simatovića, uspeo u cilju da se "uspostave državice" na nekim područjima bivše Jugoslavije.

Tužilac je rekao da se od samog Stanišića saznalo da je od 1991. do 1995. godine bio okružen "članovima udruženog zločinačkog poduhvata", za koji je priznao da se desio u Hrvatskoj i BiH.

Prema dokumentima, naveo je Stringer, optuženi Stanišić je bio taj koji je na kraju kontrolisao zadatke "Škorpiona", koji su počinili zločine, među kojima i streljanje Srebreničana u julu 1995. godine u Trnovu.

Stanišiću, bivšem šefu SDB-a Srbije, i Simatoviću, bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata i muslimana u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Posle prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono veće 2015. godine usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Apelaciono veće Haškog tribunala odlučilo je da, prvi put u istoriji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

Kako će Kina preuzeti crnogorsku obalu, pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA