Najnovije

BAJDEN PROGLASIO VANREDNO STANJE ZBOG RUSIJE: Ugrožena bezbednost SAD?

Američki predsednik Joe Biden, u svom pismu američkom Kongresu u vezi sa izricanjem sankcija Rusiji, rekao je da postupci ruske strane predstavljaju „vanrednu pretnju“ po nacionalnu bezbednost i ekonomiju SAD. Tekst pisma objavljen je na sajtu Bele kuće.

DŽo Bajden (Foto: Jutjub)

„Obaveštavam vas da sam izdao ukaz kojim proglašavam vanredno stanje u zemlji u vezi sa neobičnom i vanrednom pretnjom po nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju SAD, izazvanu definitivno štetnim spoljnim aktivnostima ruske vlade“, navodi se u saopštenju.

Takođe je naveo da ovu '’štetnu'’ aktivnost čine ruski pokušaji da se „podrije sprovođenje izbora“ u Sjedinjenim Državama i zemljama partnerima Vašingtona.

Bajden je takođe optužio Rusiju za „zlonamernu sajber aktivnost“ i „podsticanje i upotrebu transnacionalne korupcije da bi uticala na strane vlade“.

Pored toga, Bajden je optužio Rusiju za „eksteritorijalne aktivnosti“, „podrivanje bezbednosti u zemljama i regionima važnim za američku nacionalnu bezbednost“, „kršenje utvrđenih principa međunarodnog prava, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta država“.

Ranije je objavljeno da je Bajden potpisao dekret kojim se uvode sankcije protiv Rusije. Razlog za izricanje sankcija bilo je vanredno stanje u oblasti nacionalne bezbednosti.

U martu je Kremlj izveštaj američkih obaveštajnih službi o navodnim pokušajima Rusije da utiče na ishod američkih predsedničkih izbora 2020. godine nazvao neutemeljenim i neutemeljenim.

Kako su američki brodovi sprečeni da uđu u Crno more, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA