Najnovije

Vučić napadnut na samitu Brdo Brioni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se na Brdu kod Kranja gde se danas održava samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni.

Vučić (Foto: Jutjub)

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni održan je u kongresnom centru, a prema ranijim najavama na njemu je bilo reči, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku lidera Zapadnog balkana izbio je skandal, kada su predsednica tzv. Kosova Vljosa Osmani i član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović brutalno su napali predsednika Aleksandra Vučića i Srbiju.

Prema dosadašnjim saznanjima, rasprava je počela jer su učesnici samita već na startu preduzeli inicijativu da se usvoje zaključci po kojima su granice u našem regionu nepromenjive, a čemu se Vučić unapred usprotivio.

Ponovljene su stare floskule o krivici Beograda, a šef srpske države je oštro uzvratio Osmanijevoj i DŽaferoviću, koji su se združeno obrušili na njega.

Plenarni sastanak lidera Zapadnog Balkana završen je oko 14 sati, a kako saznajemo, trajao je duže od očekivanog zbog usaglašavanja zaključka. 

Nakon sastanka, upriličene su izjave za medije.

Predsednik Srbije izjavio je da je zaključak da je ceo region na evropskom putu i da će na tome zajedno i raditi.

- Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno od ključnih pitanja je pitanje promena granica. UN je jedino telo u svetu oko kojeg možemo da se dogovorimo, a ostatkom teksta smo zadovoljni. Drugi su tražili mnogo više. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već - rekao je predsednik.

Na pitanje o nemenjanju granica, kaže da se za nas one ne menjaju, sem onih koje su priznate u okviru UN. O ovome, kaže, u smislu legitimiteta, ništa protiv ne može da kaže.

- O ovome nismo mogli da se dogovorimo - kaže Vučić.

Dodaje da je spreman za sledeći susret u Beogradu, u maju-junu, a da li će se desiti, to će se tek videti.

- Svi ovde znamo svoje pozicije i znamo ko je priznao nezavisnost, ko nije. Osim ovoga, nemamo većih neusaglašenih pitanja - kaže predsednik. Na pitanje da li je bilo napada na Srbiju od strane Prištine i DŽaferovića, Vučić kaže da je DŽaferović govorio da nismo potpisali granicu.

- On uvek pravi vrstu paralelu po kojoj su mu Srbija i Hrvatska jednako krive. Rekao je šta je mislio, rekao sam ja šta sam mislio i zato smo i došli, da razgovaramo - kaže Vučić.

Ističe da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne treba da joj podilazimo, niti oni nama. Veruje da će sa vremenom odnosi biti sve bolji.

- Nemam primedbu ni na Milanovićevo današnje predsedavanje - kaže Vučić.

Dodaje da, ako i ispunimo sve što se od nas očekuje, nećemo postati članica EU.

- Naš je posao da budemo na evropskom putu i verujem da ćemo pronaći novu energiju. Zadovoljan sam današnjim razgovorima, a za nas je važno da se porudimo da imamo što veći rast i da brže sustižemo razvijenije od nas. Za sve što nije do nas, šta da radimo, ne možemo da se ubijemo - rekao je predsednik.

Ruska snage krenule prema jermenskoj granici, Azerbejdžan se mora zaustaviti! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pink

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA