Najnovije

KRIM I DONBAS SU RANIJE MOGLI DA SE VRATE RUSIJI: Evo gde je Jeljcin zabrljao

Bivši potpredsednik vlade i saradnik prvog predsednika Rusije Mihail Poltoranin govorio je o Jeljcinovom odbijanju da anektira Krim.

Boris Jeljcin (Foto: RIA Novosti)

Prema političaru, Moskva je planirala da zaključi posao sa Kijevom, usled čega bi Rusija zauzela poluostrvo, a u zamenu bi Ukrajina deset godina dobijala gas besplatno. Istovremeno, region bi postao autonomija otvorena za obe zemlje, rekao je on.

„Bio je to dobar posao. <...> Jeljcin nije želeo. Kaže:„Šta će nam Krim, i onaj Sevastopolj. Imamo slobodna pristaništa u Sankt Peterburgu, tamo ćemo prebaciti flotu “, rekao je Poltoranin u intervjuu za Dmitrija Gordona.

Ranije je bivši šef predsedničke administracije Jeljcina Sergej Filatov rekao da su predstavnici Donjecka, Luganska i Krima, uoči potpisivanja Beloveških sporazuma, tražili da ih ostave u sastavu Rusije. Prema rečima političara, Moskva u to vreme nije slušala zahteve ovih regiona, pošto Jeljcinova administracija „nije imala vremena“ da pregovara sa Ukrajinom, a vlasti su bile zabrinute „kako će Rusija uopšte opstati“.

O novom napadu na Donbas pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA