Najnovije

72. SPECIJALNA BRIGADA KREĆE U POMORSKU OPERACIJU: Idu do obala Indijskog okeana

Tim Vojske Srbije iz sastava 72. brigade za specijalne operacije upućen je u zonu vojne operacije Evropske unije "Atalanta", gde će do druge polovine oktobra biti angažovan na zaštiti broda iz Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija.

Srpski specijalac (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Dvanaest pripadnika 72. brigade za specijalne operacije će na obalama Somalije u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu pružati zaštitu brodu koji doprema humanitarnu pomoć. Zadatke će izvršavati odvraćanjem, preventivnim i represivnim akcijama prema piratima.

Ovo je osmi autonomni tim za zaštitu brodova koji Vojska Srbije angažuje u pomorskoj protivpiratskoj vojnoj operaciji Evropske unije "Atalanta", koja je nastala kao odgovor na povećani broj piratskih napada i ozbiljne pretnje po bezbednost plovidbe na Rogu Afrike.

Svečani ispraćaj tima za zaštitu brodova održan je u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu i tom prilikom je komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan uručio zastavu Republike Srbije komandiru tima.

Vojska Srbije učestvuje u vojnoj operaciji "Atalanta" od aprila 2012. godine, angažovanjem štabnih oficira na brodovima u Indijskom okeanu i u Operativnoj komandi na kopnu, a od decembra 2013. godine i periodičnim angažovanjem autonomnih timova za zaštitu brodova.

Da li će Ukrajina ući u NATO, saznajte OVDE.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA