Najnovije

NJEGOŠ ODGOVORIO KRIVOKAPIĆU: Evo gde je matica srpstva

Tokom Premijerskog stata, odgovarajući na pitanje poslanika koalicije „Crno na Belo“ Srđana Pavićevića, premijer Zdravko Krivokapić je ocenio da je „Srbima koji žive u Crnoj Gori matica Crna Gora, a ne nikako Beograd, niti je to ikada bio“.

Petar II Petrović NJegoš (Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska)

Ova izjava izazvala je buru reakcija na društvenim mrežama, od kojih smo izdvojili saopštenje grupe Mi znamo ko smo, a koji su ocenili da je ovakav stav nepotreban, te da bi mogao biti i uvredljiv. „Bez obzira što izvesnim delovima političkih elita to možda u ovom trenutku ne odgovara, Srbi iz Crne Gore se neće odvajati od ostalih Srba, nismo separatni, specifični i drugačiji, jedan smo narod, jednojezičan, jednoveran i nedeljiv“, istakli su.

Takođe, možemo se prisetiti reči našeg poznatog istoričara i publiciste, dr Predraga Vukića, koji je okviru naučne konferencije na temu „Podgorička skupština 1918. i ujedinjenje Crne Gore i Srbije“, 2019. godine, između ostalog, istakao sledeće:

„Mladi NJegoš će 1848. godine preko Matije Bana uspostaviti politički kontakt sa dinastijom Karađorđević i tada će planirati podizanje srpskog naroda i ustanka u Bosni i Hercegovini, u vreme dok je zapadna i centralna Evropa uveliko bila zahvaćena revolucionarnim previranjima s ciljem da se evropsko javno mnjenje stavi pred svršen čin“, naglašava Vukić.

Takođe, kaže da će u razgovoru sa Matijom Banom, NJegoš, pored ostalog reći: „Treba najpre da se srpstvo oslobodi i ujedini. Ja bih tada u Pećku patrijaršiju, a knez srpski u Prizren, da zajedno vladamo nad slobodnim narodom“.

Do organizovanje ovog ustanka, dodaje Vukić, nije moglo doći, jer će 1850. godine NJegoš reći Matiji Banu: „Srbija je matica srpstva, bez nje nikad ništa“.

Kako nam otimaju Gazimestan, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA