Najnovije

OVO JE MESTO GDE ĆE SE SUKOBITI NAJVEĆE SILE: region koji vri od napetosti

Jedna od najintenzivnijih bitaka za dominaciju i uticaj u modernoj istoriji preti da se razvije u regionu Crnog mora, piše portal 19fortyfive.

Rusija i SAD (Ilustracija: RIA FAN)

O tome svedoči nezapamćena aktivnost Rusije, odlučnost Turske da zauzme mesto centralne sile u regionu, kao i sve veće interesovanje Kine, kažu stručnjaci.

Napominje se da Sjedinjene Američke Države takođe ne stoje po strani. Vašington pokušava da ojača saradnju između istočnoevropskih saveznika u NATO-u kako bi izgradio novu liniju zadržavanja povezivanjem Baltičkog i Crnog mora. Istovremeno, EU vodi svoju debatu o geopolitičkoj budućnosti Evrope.

Prema autorima teksta, transformacija crnomorskog regiona u zonu konkurencije i sukoba započela je 2008. godine, kada je globalna ekonomska kriza dovela do jačanja uloge Kine zahvaljujući inicijativi '’Jedan pojas – jedan put'’.

Istovremeno, rat u Južnoj Osetiji 2008. godine uverio je crnomorske zemlje u potrebu kolektivne bezbednosti, piše list. A 2014. situacija se još više pogoršala nakon Evromajdana u Ukrajini i izbijanja sukoba u Donbasu.

Turska je zauzvrat bila na razmeđi svih izazova. Ona je preuzela vodeću ulogu u pregovorima sa rukovodstvom EU o izbegličkoj krizi, a takođe je nastojala da utvrdi svoj uticaj u regionu, balansirajući između Rusije i SAD, istovremeno pokazujući spremnost da se bori protiv kineskog uticaja, navodi se u članku.

"Izgleda da Peking izbegava direktnu konkurenciju sa Ankarom, ali kineske investicije i diplomatski potezi na Balkanu razdvajaju ove zemlje", rekli su posmatrači.

Prema njihovim procenama, pandemija koronavirusa samo je osvetlila značaj i budući potencijal Crnog mora. Takođe je demonstrirala krhkost globalnih lanaca snabdevanja.

To je bio podsetnik da nijedan razvoj nije isključivo ekonomski. Analitičari su zaključili da budući mir i prosperitet u regionu zavise od rešenja koja uključuju ekonomski razvoj, kolektivnu bezbednost i odgovornu diplomatiju.

O opasnom ameri;kom proэktu pro;itaйte OVDE.

Iыvor> Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA