Najnovije

KABUL PADA BEZ ISPALJENOG METKA! Talibani preuzimaju vlast

Avganistanski predsednik Ašraf Gani vodi hitne razgovore sa predstavnicima rukovodstva SAD i Severnoatlantske alijanse o situaciji u zemlji. Prema pisanju lokalnih medija, konsultacije se održavaju uz učešće specijalnog predstavnika SAD za Avganistan Zalmaja Halilzada.

Talibani (Ilustracija: RIA FAN)

Sada su snage talibanskog pokreta koncentrisane oko Kabula, približili su se glavnom gradu samo nekoliko dana nakon početka opsežne operacije za zauzimanje ključnih naseljenih područja zemlje. Uprkos činjenici da su se u medijima pojavili izveštaji o pokušajima talibana da napadnu grad, predstavnici grupe su izjavili da nameravaju da uđu u njega bez borbe.

Vlada i talibanski lideri započeli su pregovore o predaji Kabula, a naknadno je vršilac dužnosti šefa Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Abdul Satar Mirzakval rekao da će prenos vlasti u zemlji biti miran. Takođe je obećao da će vladine snage u ovom periodu osigurati bezbednost stanovnika Kabula.

U međuvremenu, strane diplomate, uglavnom iz SAD, hitno napuštaju avganistansku prestonicu. Kolone automobila sa predstavnicima američke diplomatske misije kreću se ka međunarodni aerodromu Kabul, koji je za sada jedino mesto sa kojeg mogu da napuste zemlju. Istovremeno, talibani su izjavili da garantuju bezbednost stranih ambasada u zemlji.

Kako diplomate beže, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA