Najnovije

FRANCUSKA JE MUSLIMANSKA ZEMLJA: Francuski ambasador šokirao sunarodnike (VIDEO)

Francuski ambasador u Švedskoj Etjen de Gonevil otvoreno je izjavio da je Peta republika muslimanska zemlja u večernjim vestima emitovanim na švedskom TV kanalu SVT.

Islam (Foto: Pixabay)

Tema razgovora bio je bojkot koji je muslimanski svet najavio robama iz Francuske, diplomatski skandal sa Turskom i izjave Emanuela Makrona.

A na pitanje voditelja da li postoji rizik od sukoba između Francuske i „muslimanskog sveta“, diplomata ne samo da je negativno odgovorio, već je dao i izuzetno dvosmislenu izjavu.

„Prvo, Francuska je muslimanska zemlja. Islam je druga najveća religija u Francuskoj. Imamo 4-8 miliona francuskih državljana koji ispovedaju islam “, rekao je de Gonevil.

Podsetimo, čitav svet je bio šokiran monstruoznim ubistvom francuskog učitelja Samuela Patija, koji je svojim učenicima pokazao karikature proroka Muhameda, demonstrirajući time da postoji sloboda govora.

Makron je zauzvrat obećao da će zaštititi sekularne vrednosti zemlje od radikalnog islama, navodeći da je islam kao religija u krizi širom sveta.

Turski predsednik Redžep Erdogan nazvao je Makrona „ludim“, Jelisejska palata je prvo pozvala turskog ambasadora na razgovor, a antifrancuski protesti u muslimanskom svetu su izbili nakon što je došlo do opoziva francuskog ambasadora iz Ankare.

U brojnim zemljama Bliskog istoka i Persijskog zaliva pozvali su na bojkot francuske robe, u Kataru je, na primer, čak i ono što je već kupljeno uklonjeno sa polica prodavnica - religija stoji iznad rentabilnosti.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je pozivom na prekid bojkota, apelujući pre svega na vlasti, pozivajući ih da se ograde od ekstremista i svih poziva na bojkot, kao i da pomognu francuskim firmama i preduzećima u njihovim aktivnostima.

Karikaturu Erdogana u Šarli Ebdou možete videti OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA