Najnovije

MERKEL NA NOVOJ MISIJI: Hitno odlazi u Ukrajinu, imaće jedan veoma osetljiv zadatak!

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja posreduje u krizi između Kijeva i Moskve, posetiće Ukrajinu nekoliko nedelja pre nego što ode sa dužnosti, objavila je danas kancelarija ukrajinskog predsednika.

Angela Merkel. (Foto: kremlin.ru)

Merkel će Ukrajinu posetiti nešto pre proslave 30. godišnjice ukrajinske nezavisnosti i prvog foruma u organizaciji Kijeva o ruskoj aneksiji Krima.

- Nemačka kancelarka Angela Merkel namerava da poseti Ukrajinu 22. avgusta - objavio je na Fejsbuku Sergej Nikiforov, portparol predsedničke kancelarije.

Teme posete biće sigurnost i bilateralni odnosi.

Nemačka je jedan od glavnih pomagača Ukrajini u krizi sa Rusijom koja nastala zbog ruske aneksije Krima, koji je referendumom izglasao prisjedinjenje Rusiji.

Nemačka i Francuska posrednici su u sklopu tzv. "normandijskog" formata, kojim se nastoji pronaći trajno rešenje za taj oružani sukob, ali bez uspeha.

Ukrajina će dan nakon Merkelove, 23. avgusta, primiti u posetu čelnike Poljske, Litvanije i Letonije, sa kojima će razgovarati o aneksiji Krima, na prvom forumu te vrste.

Merkel, koja će otići sa dužnosti nakon 16 godina na vlasti nakon parlamentarnih izbora u septembru, posetu će iskoristiti i kako bi uverila Kijev da neće pretrpeti štetu zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2, koji bi uskoro trebalo da bude završen.

Gasovod će prenositi ruski gas u Nemačku preko Baltičkog mora i zaobići Ukrajinu, zbog čega će Kijev izgubiti deo prihoda od tranzita ruskog gasa preko svoje teritorije.

Lukašenko o ulasku Belorusije u sastav Rusije! Više o tome OVDE.

Izvor: jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA