Najnovije

14 NATO PRESTONICA NA METI ISKANDERA, RUSIJA FORMIRA NOVE ARMIJE: Vojni stručnjak objasnio šta se krije iza pisanja kineskih medija

U kineskim medijima pojavile su se izveštaji o "prekomernoj proizvodnji" ruskih operativno-taktičkih kompleksa Iskander-M i planovima za stvaranje novih armija, kao i da će njihov zadatak biti da na meti drže prestonice zemalja NATO. Vojni komentator ruske Gazete, Mihail Hodarenok, objasnio je koliko su ove pretnje stvarne.

Iskander (Foto: RIA)

Kineski portal KK-Tencent" preneo je vest da je Rusija navodno naciljala raketama Iskander-M 14 prestonica NATO zemalja. U slučaju napada, kompleksi bi pogodili sve ciljeve u roku od deset minuta.

- U poređenju sa drugim raketnim sistemima, Iskander-M ne zahteva obaveznu satelitsku podršku. Potrebne su mu samo informacije koje su već unete u kontrolnu jedinicu kako bi analizirao i utvrdio položaj i pogodio metu u vrlo kratkom roku. Lanser postavljen na vozilu može se brzo sakriti u roku od nekoliko minuta nakon lansiranja, pa čak i ako se ova lokacija otkrije, neprijatelju bi bilo jako teško da  uništi Iskander-M - piše kineski portal.

Međutim, nije poznato kojih 14 gradova su mete ruskih projektila.

Iskander-M raspoređeni su u Kalinjingradskoj oblasti, a na osnovu deklarisanog dometa od 500 km, mogu ciljati Viljnus, Rigu, Talin i Varšavu. Skoro da mogu da lete do Stokholma i Berlina.

Međutim, Amerika veruje da domet rakete "9M729", koju koristi Iskander-M, prelazi deklarisanu granicu i u stvarnosti iznosi 2000-2600 km. Upravo je polaganje prava na ovu raketu postalo jedan od razloga povlačenja SAD iz Ugovora o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa.

Ranije je kineski portal "NetEase" objavio informaciju da će u Rusiji, kao rezultat prekoračenja državnih zadataka za nabavku sistema Iskander-M, biti formirano još nekoliko novih armija kombinovanog naoružanja. Vest je objavljena nakon završetka vojne vežbe "Zapad-2021", a preneli su je brojni ruski i strani mediji.

Prevremena isporuka izazvala "glasine"

Još ranije su ruske oružane snage dobile nove komplete sistema Iskander-M. U isto vreme, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, Aleksej Krivoručko, rekao je da su kompleti primljeni "pre roka".

Verovatno je upravo "raniji" prijem sistema Iskander-M izazvao objavljivanje materijala o "prekomernom ispunjenju državnih zadataka", na osnovu čega su se razvile zastrašujuće hipoteze o "nekoliko novih armija kombinovanog naoružanja".

Zapravo, nije bilo nikakve zvanične potvrde o preranoj isporuci ovih sistema od strane vojske kao ni od strane proizvođača.

Nove kombinovane armije su - samo hipoteza

Ovde treba napomenuti da u savremenim ruskim uslovima nijedna "prekomerna proizvodnja“ određenih vrsta naoružanja i vojne opreme, uključujući komplekse Iskander, nije fundamentalno nemoguća. Sav posao vojno-industrijskog kompleksa danas se odvija u strogim okvirima državnog odbrambenog naloga.

Međutim, za "prekomernu proizvodnju" ne postoje uslovi - ni finansijski ni proizvodni. Štaviše, u principu, takvi zadaci nisu ni postavljeni za industriju.

Ali čak i ako se zamisli da se tako nešto dogodilo, Rusija ne bi mogla da formira vojsku kombinovanog naoružanja samo zbog "viška" sistema Iskander-Ms.

U svom najopštijem obliku, pored stvarnog komandnokontrolnog centra vojske, tu su tri ili četiri divizije (pešadija i tenkovske jedinice) i jedna ili dve brigade (tenkovske i pešadija). Osim toga, takozvani "armijski komplet" uključen je u svaku jedinicu.

Svaka kombinovana armija sadrži mnogo više od samih sistema, pa su tu: artiljerijska brigada (jedna ili dve), puk raketne artiljerije, puk protivtenkovske artiljerije, brigada PVO, puk radiotehnike, zasebni borbeni helikopterski puk, inženjerijska brigada (napomena, ovo nije potpuna lista). Takođe se tu nalaze i pododseci za elektronsko ratovanje, delove pozadine i tehnička podrška, komunikacije i medicine.

Iz ovoga se vidi da formiranje "nekoliko novih armija" zahteva zapravo ogroman broj ljudi.

"Nekoliko" - je najmanje tri novih armija, što bi u prevodu uključilo najmanje 300.000 vojnika.

Da bi se formiralo "nekoliko novih armija", potrebna je politička odluka rukovodstva Rusije da se broj oružanih snaga u miru poveća za nekoliko stotina hiljada ljudi. S obzirom na finansijske i ekonomske mogućnosti države i vojno - političku situaciju, blago rečeno, ovo je nerealno.

- Naravno, nekome u Moskvi može čak i izgledati laskavo što Kinezi plaše NATO sa Rusijom, ali u realnosti je to kao plašti mečku rešetom - zaključuje ruski vojni stručnjak.

Rusija Erdoganu postavila ultimatum u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA