Najnovije

ORBAN: Osnivači EU misle da je Balkan tampon zona, a Balkan je kapija Evrope

Balkan je kapija Evrope, a kapija pripada kući, znači da je Balkan sastavni deo Evrope, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban govoreći na konferenciji predsednika skupština zemalja Višegradske grupe (V4) i jugoistočne Evrope u Budimpešti.

Viktor Orban (Foto: Vlada Mađarske)

Orban je rekao da u Mađarskoj postoji izraz da put u Evropu uvek vodi kroz Balkan, i da to nije pitanje izbora već geopolitička činjenica.

"EU, a pogotovu zemlje koje su osnovale EU, misle da je Balkan tampon zona, a zapadni Evropljani žele da sigurno i komforno žive, i da ako dođe do konflikta sa jugoistoka, da ne bi trebalo da dođe do Beča, Berlina ili Francuske", rekao je Orban.

On je dodao da je pitanje da li će EU promeniti status Balkana koji će biti bolan za njegove stanovnike ili će upotrebiti novu strategiju, "a nova strategija se zove integracija".

"Balkan ne bi trebalo da bude tampon zona već deo EU", rekao je on i dodao da je Balkan potreban Evropskoj uniji, koliko i ona njemu.

Orban je izdvojio da je Mađarska ekonomska korporacija sa Balkanom obećavajuća nakon 2015. godine i da su se mađarski odnosi sa Balknom značajno poboljšali.

"Ako se prošetate Budimpeštom, videćete Trg Bošnjak - bosanski trg, videćete srpske kafiće i crkve i Albance koji žive i rade u Mađarskoj", rekao je Orban.

Kovač: Višegradska grupa podržava proširenje, zapad se umorio

Predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač izjavila je danas u Budimpešti da zemlje Višegradske grupe podržavaju proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, a posebno Mađarska, na čemu im je Srbija zahvalna.

Kovač je danas učestvovala na Konferenciji predsednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope u glavnom gradu Mađarske i navela da je glavna poruka skupa zahvalnost Mađarskoj i slanje još jače zajedničke poruke o značaju proširenja, koja može da dođe do donosilaca odluka.

Sa druge strane, Kovač je ukazala da je problem što su se zemlje zapadne Evrope umorile od proširenja, ne žele da pričaju o tome, jer nije popularno i ne donosi glasove.

"Višegradska grupa treba da bude što glasnija u okviru EU po pitanju proširenja, da maksimalno podržavaju sve naše zemlje, što Mađarska čini, a i ostale zemlje Višegradske grupe", rekla je Kovač.

Ona je dodala i da je uloga parlamenata u procesu priključenja EU sve veća, od kako su Srbija i Crna Gora prihvatile novu metodologiju.

"Uloga parlamenata u procesu pregovora je sve veća. Parlamenti imaju veći kontakt sa građanima i kontrolišu svoje vlade i trebalo bi da lobiraju u svojim zemljama", rekla je Kovač.

Šta je Viktor Orban rekao o lokdaunu, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA