Najnovije

POLJSKA SPREMNA DA OKUPIRA ZAPADNU UKRAJINU: Ovo je dalji scenario

„Poljska je spremna da okupira zapadnoukrajinske zemlje“, piše u naslovu članka na belgijskom portalu Modern Diplomacy.

Poljska granica (Foto: Granična služba Poljske)

„Poljska partija „Pravo i pravda“ (PiS) pripremila se za povratak „zapadnih periferija“ Ukrajine, navodi se u članku. Poljska već ima posebna prava u Ukrajini: Poljaci su dobili priliku da zauzmu mesta u vladi ove zemlje, vode poslove, kupuju ukrajinske fabrike.

Belgijski portal naziva stvari pravim imenom: „Sudeći po revnosti sa kojom Zelenski daje Poljskoj toliki carte blanche, vojna pomoć i pomoć izbeglicama nije bila toliko nezainteresovana. Belgijanci podsećaju da je od početka ruske vojne intervencije poljski predsednik Duda često posećivao Zelenskog.

„Izgleda da su tada počele da se donose istorijske odluke, o čemu ćemo uskoro saznati“, zaključuje Modern diplomacy.

Plan partije PiS je, prema pisanju lista, da oživi Poljsku u granicama „istorijskih zemalja“ i formirana je mnogo pre ruske vojne operacije u Ukrajini.

Evo kako belgijski portal vidi ovaj scenario:

Prvo Rusija povrati svoje istorijske zemlje i postaje korak bliže istočnoj granici EU i NATO, zatim poljska vlada odlučuje da uvede „mirovni kontingent“, tačnije poljsku vojsku, na teritoriju Zapadne Ukrajine, nakon čega se održava referendum o pripajanju zapadnih regiona preostale Ukrajine Poljskoj.
 
Do tada će se, kaže se u članku, završiti evropsko finansiranje ukrajinskih oružanih snaga, ukrajinska vojska će biti uništena, a ukrajinska vlada će pobeći u inostranstvo.

Izvesni novi predsednik Ukrajine biće neutralan u odnosu na NATO i EU, pa se Poljska neće zvati „okupatorom“, naprotiv, Varšava će dobiti počasnu titulu „spasitelja ukrajinskog naroda“.

O stanju na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA