Najnovije

MILAN VIDOJEVIĆ: Ideolozi transhumanizma

Još pre jednog veka počela je "eksploatacija" transrodnih osoba od strane medicinske struke širom sveta. Neću ulaziti u detalje progona pionira hirurgije u ovoj oblasti i istorijata prvih operacija u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka, pogledajmo ono što je počelo posle Drugog svetskog rata i što traje do današnjeg dana, u fazi socijalnog inženjeringa.

Piše: Milan Vidojević

Bez sumnje, najinteresantnijislučaj, koji je opčinio i Holivud, poznate ličnosti, političare, medije, bio je slučaj DŽordža Jorgensena Mlađeg, američkog vojnika koji je promenio pol. Iz vojske je izašao posle rata, 1946. godine, i vratio se u rodni NJujork. Nedugo zatim otputovao je u Dansku kako bi se podvrgao hormonalnoj terapiji i seriji operacija promene pola. Dobio je saglasnost danskog ministarstva pravde kako bi se ove operacije obavile i 1951. godine obavljena je operacija uklanjanja testisa, sledeće godine hirurško uklanjanje penisa. U SAD se vratila Kristina Jorgensen, tu je urađeno hirurško stvaranje vagine, hirurg je bio dr. Anđelo, a medicinski savetnik Hari Bendžamin, koji je važan za našu priču.

Kristina je od prvog dana postala zvezda transrodne zajednice i sledećih godina dala je bezbrojne intervjue, održala stotine javnih nastupa, nastupala uspešno u kabareu, o njoj su pisane knjige. Naravno da je u fokus pažnje došao i doktor Bendžamin i njegove klinike u NJujorku i San Francisku. Kristina Jorgensen je umrla od raka 1989. u 62. godini.

Hari Bendžamin je rođen u Berlinu 1885. godine, studirao je i doktorirao 1912. Nekoliko godina kasnije preselio se u NJujork. Zainteresovao se za seksologiju i 1948. godine tretirao je dete estrogenom, kako bi ga pripremio za operaciju i pomogao majci i detetu da otputuju u Nemačku kako bi se obavila operacija. Bendžamin je tretirao stotine pacijenata, objavljivao tekstove i knjige, držao predavanja kolegama lekarima a 1979. godine osnovao je Međunarodno udruženje za polnu disforiju. Činili su ga psiholozi i terapeuti koji su napisali "Standard staranja" za tretman poremećaja polnog identiteta. Mnogi univerziteti su ga odmah prihvatili. do dans je to standardni priručnik za lekare u ovoj oblasti, a udruženje je ubrzo promenilo ime u Svetsko profesionalno udruženje za transrodne osobe, koje je vrlo uticajno i agilno, pre svega u oblasti promene zakonodavstva koje reguliše ovu oblast.

Druga važna ličnost u ovoj oblasti bio je doktor DŽon Mani, psiholog i seksolog. Bio je profesor pedijatrije i medicinske psihologije na univerzitetu DŽon Hopkins, od 1951. do smrti 2006. godine. bio je osnivač Klinike za polni identitet na DŽon Hopkinsu 1965. godine. Tu su diskretno radili operacije promene pola, od 1966. do 1979. godine, onda prestali, da bi posle nekog vremena to ponovo počeli.

Mani je bio poznat po brojnim kontraverznim stavovima, tvorac je niza novih definicija kada je seks i pol u pitanju, a svakako je najpoznatija "osećajna pedofilija" koja govori o ljubavi a ne seksu. Da ga citiram:

"Ako gledam na slučaj dečaka starog deset ili jedanaest godina koji je snažno erotski privučen čoveku dvadesetih ili tridesetih godina, ako je odnos potpuno uzajaman i ako je povezanost potpuno obostrana, onda je ne bih nazvao patološkom na bilo koji način."

Koliko su ovakvi lekari-naučnici bili uticajni i svemoćni u svojim "naučnim eksperimentima" pokazuje Manijev slučaj iz 1966. godine. Mani je izvršio operaciju promene pola na Dejvidu Rajmeru, starom 22 meseca. Posle loše urađenog obrezivanja, hirurški su mu uklonjeni testisi. Roditelji su se saglasili sa hormonskom terapijom, odgajali su ga kao devojčicu, dali mu ime Brenda, jer su hteli da imaju devojčicu, ali se nisu saglasili s operacijom stvaranja veštačke vagine. Kasnije se ispostavilo da je Mani tražio da Dejvid (Brenda) sa bratom blizancem, Brajanom, izvodi "maženje" i pravio fotografije (za naučnu dokumentaciju, naravno). Iako je tvrdio da je operacija promene pola bila uspešna, David (Brenda) je to pobio 1997. godine i izneo s čim se sve suočava u životu. Ovo javno svedočenje izazvalo je mnogo pažnje i pravu lavinu protesta i preispitivanja hiljade slučajeva hirurške promene pola dece. Sedam godina kasnije, braća Dejvid (Brenda) i Brajan izvršila su samoubistvo.

(nastaviće se)

Tekst je pisan za portal Pravda i njegovo prenošenje je zabranjeno bez dozvole redakcije.

Prethodni deo ove kolumne pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA