Najnovije

SRBIJA POSTAJE SEVERNA KOREJA: Za loš komentar o Vučiću slali bi u zatvor

Niška političarka Ana Grozdanović, inače nada Socijalističke partije Srbije i pulenka Ivice Dačića, na društvenoj mreži Instagram pokrenula je inicijativu da se svaki negativan komentar o liku i delu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kažnjava zatvorom. Inicijativa je slična severnokorejskim propisima, a stručnjaci je ocenjuju protivustavnim političkim dodvoravanjem.

Aleksandar Vučić (Foto: Predsedništvo Srbije)

Politički analitičari saglasni su da se radi jednoj vrsti političkog signaliziranja odanosti nosiocima vlasti i da budućnost političara na lokalu zavisi od lojalnosti partijskim liderima, te da je inicijativa niške odbornice nesprovodiva i protivustavna, ali još jedan u nizu pokazatelja kako funkcioniše izborni sistem u Srbiji.

Do sada su se u "odbrani Vučića od zlog drugačijeg mišljenja" isticali naprednjaci, ali je sada i članica Privremenog organa SPS Niš rešila da da svoj "neskromni" doprinos.

- Zamolila bih svoje političke kolege koji sede u poslaničkim klupama, da dignu glas i izbore se za zakon kojim bi se kaznio svako ko ostavi loš komentar prema predsedniku države. A o ostalim ozbiljnijim planovima protiv predsednika još ozbiljnije kazne - napisala je Ana Grozdanović.

Inicijativa Ane Grozdanović nastala je, kako je napisala, jer komentari na društvenim mrežama su planski organizovani kako bi Aleksandru Vučiću "crpeli energiju u trenutku kada su velike odluke pred njim" i dodala da je kažnjavanje sastavni deo vaspitanja u kojem neki rodetelji nisu uspeli.

- Da se dokoni nauče pameti, da se predsednik na svaki način mogući zaštiti, jer je ovo sve planski da bi mu crpeli energiju u trenutku kada su velike odluke pred njim! Ti hrabri momci će taman pročitati tamo koju knjigu malo se edukovati, trenirati čime će biti zadovoljniji sobom i razmisliti o svom ponašanju ubuće - stoji u opisu slike na njenom Instagram nalogu.

Prema rečima niške socijalistkinje i članice jedne opštinske komisije za kulturu - tvrdnja da će zakon ličiti na politički sistem Severne Koreje i loše uticati na imidž i samog predsednika i Srbiju, loš je spin.

- Možda je moja empatija prejaka za Vaš ukus, poređenje sa Severnom Korejom je svakako loš spin sa Vaše strane. Konačno, mislite li da je u redu da neko napiše da želi da predsednikov sin završi u šahtu kao Gadafi? Svi znamo šta se dogodilo Gadafiju i ne želim da verujem da je to po Vama sloboda govora - odgovorila je redakciji Južnih vesti.

Mlada nada SPS-a uzvratila je i kontrapitanjem novinaru Južnih vesti.

- Ili niste čitali komentare koji su me motivisali ili ste skloni istim?! - uzvratila je Grozdanović.

Predložena inicijativa Ane Grozdanović, postoji u Severnoj Koreji.

Naime, prema dostupnim informacijama o zakonima ove azijske države, svako nepoštovanje predsednika i njegove porodice je "bogohuljenje", a svako iznošenje mišljenja koje se razlikuju od stavova političkog režima smatra se izdajom i kazna je ponovna edukacija u političkim zatvorima.

Državljanka Severne Koreje osuđena je na kaznu zatvora jer je u požaru spasila svoju decu, umesto portreta lidera zemlje, a kažnjava se i ako neko nije obrisao prašinu sa slike vođe.

Izvor: Južne vesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA