Najnovije

KO PATROLIRA NA SEVERU KOSMETA? Euleks nije preuzeo nadležnosti policije

Policijska jedinica Euleksa nije preuzela policijske nadležnosti na severu Kosova, a intenzivirane su njene izviđačke patrole u tom delu KiM kako bi se stekao uvid u situaciju i angažovaće se samo na "izričit zahtev kosovske policije", rečeno je danas Tanjugu u Euleksu.

Euleks (Foto: Jutjub)

"Kao druga bezbednosna instanca na Kosovu, EULEKS održava blisku koordinaciju sa druge dve bezbednosne strukture - Kosovskom policijom i KFOR-om i u skladu sa svojom ulogom u ovom bezbednosnom mehanizmu FPU EULEX-a će se angažovati samo na izričit zahtev Kosovske policije", objašnjava misija EU u pokrajini.

Euleks je tako odgovorio na pitanja u kojoj meri je Euleks angažovan u obezbeđivanju sigurnosti na severu pokrajine posle povlačenja srpskih policajaca iz kosovske policije kao i da li postoji mogućnost da pripadnici te misije EU budu angažovani na severu.

Euleks navodi da "ostaje na oprezu i pažljivo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica" u pokrajini.

Euleks je saopštio da je FPU, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, "dodatno intenzivirala svoje izviđačke patrole na severu Kosova kako bi poboljšala uvid u situaciju".

Kako navodi Euleks, misija u slučaju potrebe može da rasporedi i dodatnu, rezervnu policijsku jedinicu kako bi ojačala svoje snage i operativni kapacitet na terenu.

Euleks podseća da su pripadnici FPU, stacionirani u Kosovskoj Mitrovici, drugi bezbednosni instrument na Kosovu u okviru bezbednosnog mehanizma koji čine tri instance: prva je Kosovska policija, druga EULEX, a treća NATO/KFOR.

Iz ove misije takođe navodi da je bezbednost svih ljudi iz svih zajednica na KiM glavni prioritet Euleksa koji će, kako je saopšteno, “učiniti ono što je potrebno” da sačuva stabilnost KiM i u granicama svog mandata doprinese bezbednosti svih stanovnika.

Viši policijski savetnici Euleksa na severu angažovani su, kako je podsetio Euleks, pri upravi za Sever Kosovske policije i daju savete o brojnim pitanjima u vezi sa pružanjem policijskih usluga Direkciji severnog regiona kosovske policije koju čine četiri policijske stanice.

Pored toga, Euleksov savetnik glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici i Euleksov savetnik predsednika Osnovnog suda u Mitrovici pažljivo prate situaciju u ove dve pravosudne institucije, saopštio je Euleks.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA