Najnovije

BRITANSKI AGENTI NA BARIKADAMA NA KiM: Prikupljaju informacije od Srba

Iznenađeni brojnošću i odlučnošću Srba na barikadama na severu Kosova i Metohije, da uprkos hladnoći tamo ostanu, britanska obaveštajna služba je krenula u akciju. Nepoverljivi prema informacijama koje su dobili iz Prištine, sinoć su zajedno sa pripadnicima britanskog kontigenta Kfora obišli barikadu u Ibarskoj Slatini. NJihov cilj je bio da na licu mesta saznaju, kakvo je raspoloženje okupljenih građana. Uprkos želji da sa njima ostvare što bliži kontakt, do toga nije došlo, jer su Srbi bili vrlo nepoverljivi prema pripadnicima Kfora, od kojih su neki tečno govorili srpski jezik.

Barikada (Foto: Jutjub)

Prema informacijama okupljenih, Britanci su sa dva džipa došli iz pravca Kosovske Mitrovice i pitali okupljene da li im je hladno, da li je sve u redu i ko je glavni na barikadama. Na to im je jedan od meštana, koji govori engleski, odgovorio da bi o tome trebalo da razgovaraju sa političkim predstavnicima Srba.

Iznenada je jedan od pripadnika britanskih „vojnika” sa njima počeo razgovor, a kada su ga pitali kako tako dobro govori srpski jezik, odgovorio je da je poreklom iz Bosne i Hercegovine. NJegova nevolja je počela kada je rekao da je navodno iz jednog mesta susedne države, ali nije umeo da odgovori da li se to mesto nalazi u Federaciji BiH ili u Republici Srpskoj. Posle toga su ga okupljeni Srbi ismejali pa su britanski obaveštajci u dva džipa bez registarskih tablica i oznaka napustili ovaj deo Kosmeta i uputili se prema južnoj Mitrovici.

Profesorka Instituta za uporedno pravo Mina Zirojević kaže da je ne iznenađuje to što su britanskih obaveštajci posetili jednu od barikada na severu Kosmeta. Za „Politiku” kaže da je dobro poznata uloga Britanije u celom procesu i verovatno nisu očekivali ovakvu reakciju i brojnost naroda koji su uprkos pritiscima i strahu koji je prisutan su izašli na ulice i napravili barikade.

„Da su rađeni medijski kako to čine na zapadu bili bi vrhunski, jer su spontano izašli žene, deca i građani za koje ne možete da kažete da oni hoće da se biju i da hoće nasilje. Za Prištinu bi bilo idealno da su izašli samo muškarci koji su spremni za sukob. U svet je otišla slika da se na barikadama nalazi veliki broj dece koji čekaju da se reše brojna pitanja i traže odgovore gde su njihovi očevi, ili dede. To su realni problemi koji su, zahvaljujući društvenim mrežama, otišli u svet i koji je možda sada i delimično spreman da čuje istinu zahvaljujući tome što su i oni u problemu jer su verovali u nešto što se sada pokazuje da nije istina”, kaže Mina Zirojević i dodaje da je simptomatično da ogroman broj Albanaca koji je otišao na zapad sada vozi vrlo skupa vozila, dok Srbi koji tamo dolaze žive vrlo skromno.

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je na Tviteru da su barikade koje su postavili Srbi na severu Kosova, poziv na mir i poziv međunarodnoj zajednici da počnu da rade svoj posao.

„Zemlje Kvinte, zajedno sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom pozivaju na uklanjanje barikada na severu jer su nelegalne”, napisala je Brnabić na tviteru i da je interesantno da se nisu oglasili prilikom ilegalnog hapšenja Srbina Dejana Pantića.

„Jedini način da se čuje njihov glas jeste, nažalost, na barikadama. Jeste li ih čuli kada im je u januaru uskraćeno prav da glasaju? Pa, ne baš”, navela je predsednica Vlade Srbije.

Sa njom se slaže i Mina Zirojević jer kada su svih godina ukazivali na probleme i pogotovo kada je bio martovski pogrom, da su Srbi bili ućutkani i da to niko nije mogao da vidi.

„Sada dolazi i neko ih sluša. Nisam sigurna da ih neko i čuje. Vrlo je zanimljivo da Britanci vode te razgovore, jer to ne znači da ne veruju informacijama koje dobijaju iz druge ruke. Sada je šansa da se nešto progovora, jer žele da čuju šta i mi imamo da kažemo. S druge strane, pritisak na Beograd će se zbog svega pojačavati”, zaključuje Mina Zirojević.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA