Најновије

БРИТАНСКИ АГЕНТИ НА БАРИКАДАМА НА КиМ: Прикупљају информације од Срба

Изненађени бројношћу и одлучношћу Срба на барикадама на северу Косова и Метохије, да упркос хладноћи тамо остану, британска обавештајна служба је кренула у акцију. Неповерљиви према информацијама које су добили из Приштине, синоћ су заједно са припадницима британског контигента Кфора обишли барикаду у Ибарској Слатини. Њихов циљ је био да на лицу места сазнају, какво је расположење окупљених грађана. Упркос жељи да са њима остваре што ближи контакт, до тога није дошло, јер су Срби били врло неповерљиви према припадницима Кфора, од којих су неки течно говорили српски језик.

Барикада (Фото: Јутјуб)

Према информацијама окупљених, Британци су са два џипа дошли из правца Косовске Митровице и питали окупљене да ли им је хладно, да ли је све у реду и ко је главни на барикадама. На то им је један од мештана, који говори енглески, одговорио да би о томе требало да разговарају са политичким представницима Срба.

Изненада је један од припадника британских „војника” са њима почео разговор, а када су га питали како тако добро говори српски језик, одговорио је да је пореклом из Босне и Херцеговине. Његова невоља је почела када је рекао да је наводно из једног места суседне државе, али није умео да одговори да ли се то место налази у Федерацији БиХ или у Републици Српској. После тога су га окупљени Срби исмејали па су британски обавештајци у два џипа без регистарских таблица и ознака напустили овај део Космета и упутили се према јужној Митровици.

Професорка Института за упоредно право Мина Зиројевић каже да је не изненађује то што су британских обавештајци посетили једну од барикада на северу Космета. За „Политику” каже да је добро позната улога Британије у целом процесу и вероватно нису очекивали овакву реакцију и бројност народа који су упркос притисцима и страху који је присутан су изашли на улице и направили барикаде.

„Да су рађени медијски како то чине на западу били би врхунски, јер су спонтано изашли жене, деца и грађани за које не можете да кажете да они хоће да се бију и да хоће насиље. За Приштину би било идеално да су изашли само мушкарци који су спремни за сукоб. У свет је отишла слика да се на барикадама налази велики број деце који чекају да се реше бројна питања и траже одговоре где су њихови очеви, или деде. То су реални проблеми који су, захваљујући друштвеним мрежама, отишли у свет и који је можда сада и делимично спреман да чује истину захваљујући томе што су и они у проблему јер су веровали у нешто што се сада показује да није истина”, каже Мина Зиројевић и додаје да је симптоматично да огроман број Албанаца који је отишао на запад сада вози врло скупа возила, док Срби који тамо долазе живе врло скромно.

Премијерка Србије Ана Брнабић објавила је на Твитеру да су барикаде које су поставили Срби на северу Косова, позив на мир и позив међународној заједници да почну да раде свој посао.

„Земље Квинте, заједно са високим представником Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом позивају на уклањање барикада на северу јер су нелегалне”, написала је Брнабић на твитеру и да је интересантно да се нису огласили приликом илегалног хапшења Србина Дејана Пантића.

„Једини начин да се чује њихов глас јесте, нажалост, на барикадама. Јесте ли их чули када им је у јануару ускраћено прав да гласају? Па, не баш”, навела је председница Владе Србије.

Са њом се слаже и Мина Зиројевић јер када су свих година указивали на проблеме и поготово када је био мартовски погром, да су Срби били ућуткани и да то нико није могао да види.

„Сада долази и неко их слуша. Нисам сигурна да их неко и чује. Врло је занимљиво да Британци воде те разговоре, јер то не значи да не верују информацијама које добијају из друге руке. Сада је шанса да се нешто проговора, јер желе да чују шта и ми имамо да кажемо. С друге стране, притисак на Београд ће се због свега појачавати”, закључује Мина Зиројевић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА