Najnovije

Spisak sa imenima 600 Srba koje Albanci hoće da uhapse

Progon kosovskih Srba u režiji premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija ne prestaje, a na spiskovima za hapšenja, koje objavljuju mediji, nalazi se čak 600 imena.

Rosu (Foto: Jutjub)

Prema nezvaničnim informacijama, Kurtijeve vlasti spremale su hapšenje najmanje 230 ljudi, uglavnom pod optužbom za navodne ratne zločine, ali je spisak Srba koji su na udaru Kurtijeve odmazde mnogo duži. Taktiku tajnih optužnica Priština je i ranije primenjivala kako bi podizala tenzije.

Ova opasna akcija započeta je hapšenjem bivših policajaca Dejana Pantića i Miljana Adžića - prvog zbog "terorizma" jer je pokušao da uđe u svoj stan u zgradi u kojoj su i prostorije izborne komisije, a drugog pod optužbom da je napao pripadnika ROSU na barikadama i to pre godinu dana.

Ova hapšenja bila je kapisla koja je zapalila dinamit i ponovo izvela Srbe na mirne proteste i na barikade širom Kosova. Nasilje Prištine i Kurtija je nastavljeno, pa je tako u četvrtak uveče, i to u trenutku kada je zvanični Beograd donosio odluku da od Kfora zatraži povratak pripadnika naše vojske i policije na Kosovo, uhapšen Srbin Slađan Trajković i to u svom stanu u Severnoj Mitrovici. Matrica je ista, Trajković, koji je takođe bivši pripadnik tzv. kosovske policije, sumnjiči se za zločine nad Albancima. Na ovim hapšenjima se Priština očigledno neće zaustaviti. Sam spisak, ma koliko bio verodostojan, unosi strah, nelagodu i paniku među srpskim življem. Podla metoda koja se koristi u propagandnom ratu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi politiku progona prema srpskom narodu na KiM. Naveo je i da je policija zabranila radnicima Elektrokosmeta da obave radove na dalekovodu Brnjak, zbog čega je 150 ljudi bez struje.

"Jasno vam je šta je ideja Aljbina Kurtija - da bukvalno progoni naš narod i da se sveti Srbima, pogotovu onima koji su napustili sve prištinske institucije na severu KiM. Iz dana u dan imamo napade na Srbe, nasilje institucionalno i fizičko i svako drugo nasilje Kurtija prema Srbima na severu KiM", rekao je Petković.

Ukazao je i da se proteklih dana upadalo na Gazivode da se zauzme brana, gde je maltretiran portir na brani, da je kosovska policija pocepala srpsku zastavu i da su na ulicama i magistralnim putevima napadani Srbi.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA