Najnovije

POLITIČKO SAMOUBISTVO ZA SRBIJU: Bilo kakve sankcije protiv Rusije bi nas dokrajčile

Načelnik Centra za evroazijske studije u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković smatra da odluka Rusije da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska ne znači nužno da mora doći do nekog velikog rata, već samo da se sa Rusijom mora pregovarati o bezbednosnoj arhitekturi Evrope.

Rusija (Foto: Jutjub)

Proroković je, kada je reč o posledicama ukrajinske krize po Srbiju, rekao da je pritisaka na Srbiju i do sada bilo i da će ih biti i u ovoj situaciji, ali da kao zemlja moramo da se nosimo sa time, pošto bi za Srbiju, kako je rekao, bilo kakve antiruske mere i sankcije predstavljale političko samoubistvo i geopolitičku katastrofu.

"Ne mora značiti da će doći do nekog velikog rata, sa Rusijom se mora pregovarati o bezbednosnoj arhitekturi Evrope"

Kaže da najnovije poteze Rusije po pitanju Donjecka i Luganska vidi kao na "neko rusko međurešenje, iako to tako ne izgleda na prvi korak".

O toj odluci će se, očekuje, tek diskutovati i u tom kontekstu pregovarati o strateškoj stabilnosti celokupne Evrope.

"Ne mora značiti da će doći do nekog velikog rata, već suprotno - da se sa Rusijom mora pregovarati o bezbednosnoj arhitekturi Evrope. Nekima je to bilo jasno i prethodnih meseci i godina, ali nadam se da će sada biti to svima jasno, kako u Vašingtonu, tako i Briselu", istakao je Proroković.

Na pitanje kakvu reakciju i sankcije SAD i EU očekuje, kaže da su ranije projektovali vrlo tvrde sankcije protiv Rusije u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu i spominjalo i isključivanje iz SWIFT sistema, prekid svih ekonomskih odnosa i finansijskih tokova i pokušaj izolacije Rusije u međunarodnim odnosima.

Proroković ističe da Rusija nije mala zemlja, poput naše, i da neke mere i sankcije koje su se primenjivale u slučaju Jugoslavije i Srbije nije moguće primenjivati protiv Rusije.

Podseća da je Zapad već pokušavao sa ekonomskim i delimično političkim sankcijama protiv Rusije od 2014. godine, ali da su efekti bilo kratkoročni i trajali svega nekoliko meseci. Kako kaže, to će se desiti i u ovom slučaju. Dodaje da, ipak, vidimo od jutros manje tvrde izjave zapadnih zvaničnika po pitanju sankcija.

Proroković očekuje da će biti određenih "limitiranih poteza" protiv Rusije, pošto nije došlo do invazije, koja je bila očekivana.

Sankcije će biti umerenije i njihov efekat će trajati svega nekoliko meseci, ubeđen je Proroković.

Ekonomska situacija će biti katastrofalna, gas će još poskupeti

Naglasio je da će ekonomska situacija biti katastrofalna u svetu, ali ne toliko zbog dešavanja oko Ukrajine, već zbog pandemije i drugih problema, kao što su galopirajuća inflacija, poremećeni globalni lanci snabdevanja, štampanje evra i dolara...

Prema njegovim rečima, ono što se dešava u globalnoj ekonomiji više je vezano za posledice globalne ekonomske krize iz 2008. godine i pandemiju, a manje za dešavanja u Ukrajini.

Očekuje da će gas još poskupeti, ali ne mnogo, pošto je cena već visoka i sumnja da to može nešto više dodatno da utiče na postojeću energetsku krizu.

Proroković je naglasio da bi sankcionisanje Rusije u energetici značilo za Evropu "ne samo ekonomsku, već i političku katastrofu", pošto Evropa na to nije spremna.

"SAD će na tome insistirati, ali EU će gledati da pronađe neko međurešenje, kako bi nastavila da kupuje ruski gas", kazao je on i dodao da Evropa još nema alternativu ruskom gasu.

To je, takođe, razlog zašto EU mora da ublaži sankcije prema Rusiji, napomenuo je Proroković.

Za Srbiju bi bilo kakve antiruske mere predstavljale političko samoubistvo i geopolitičku katastrofu

Na pitanje da li očekuje sve veće pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kaže da je pritisaka bilo i da će ih i biti, kao i da je naša zemlja bila krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina u mnogo goroj situaciji, pa je izdržala sve pritiske.

"Od tih jadikovanja nemamo ništa, to je okolnost sa kojom se susrećemo već 25 godina i nastaviće se. Srbija nema nijedan formalni razloga da uvodi Rusiji sankcije. Mi niti smo članica EU, niti smo dužni da sledimo njihove odluke o zajedničkoj spoljnopolitičkoj i bezbednosnoj politici. Niti istorijski vidim razlog za tako nešto i da branimo njihove interese, bili oni nemački ili britanski. Mi imamo svoje interese. Suštinski i politički za Srbiju bi bilo kakve antiruske mere i sankcije predstavljale političko samoubistvo i geopolitičku katastrofu".

Proroković ističe da su odnosi sa Rusijom sada dostigli vrlo visok nivo i da zahvaljujući Rusiji možemo da vodimo i multivektorsku spoljnu politiku, kao i sadašnju kosovsku politiku kroz međunarodne organizacije.

Zahvaljujući razvoju odnosa sa Rusijom osigurali smo energetsku bezbednost, podigli nivo vojne saradnje i ojačali naše oružane radne snage, naveo je Proroković i poručio da to ne smemo žrtvovati zbog pritisaka EU.

"Neka se svako vodi svojim interesima, jasno je da SAD, EU, Velika Britanija imaju svoje interese i da će probati da pridobiju što veći broj zemalja da budu na tom brodu koji će širiti antirusku politiku i histeriju, ali ne vidim da je nama mesto na tom brodu".

Proroković je rekao da treba videti kako će se postaviti važni regionalni igrači poput Turske, pošto neće svi u ovoj situaciji jednoglasno pratiti SAD i EU.

Treba gledati svoje interese i neugroziti dostignuti nivo saradnje i tražiti meru prilikom donošenja odluka, onako kako se to radi od kraja devedesetih godina prošlog veka, zaključio je Proroković.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA