Najnovije

NATO POJAČAVA ISTPČNO KRILO: Raspoređuju trupe za brzo reagovanje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa raspoređuje delove svojih borbeno spremnih snaga za reagovanje i da će nastaviti da šalje oružje Ukrajini.

Nato vojska (Foto: NATO)

Stoltenberg je rekao da Rusija pokušava da sruši vladu u Kijevu, preneo je Rojters.

"Mi sada prvi put raspoređujemo snage za odgovor NATO u kontekstu kolektivne odbrane", rekao je on na konferenciji za novinare nakon virtuelnog samita.

Stoltenberg je kazao da ciljevi Kremlja nisu ograničeni na Ukrajinu, preneo je "Gardijan".

On je opisao Putinovu odluku da izvrši agresiju na Ukrajinu kao strašnu stratešku grešku, za koju će Rusija platiti žestoku cenu u godinama koje dolaze.

"Pred nama je nova normalnost u evropskoj bezbednosti", istakao je on.

NATO saveznici i EU već su uveli značajne sankcije i moraju biti spremni da učine više, kazao je Stoltenberg.

"Čak i ako to znači da moramo da platimo cenu jer smo u ovome na duge staze", dodao je on.

Rusija je srušila evropski mir, naglasio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, narod Ukrajine se bori za svoju slobodu suočen sa ničim izazvanom invazijom Rusije.

"Žalimo zbog tragičnog gubitka života, ogromne ljudske patnje i razaranja", naveo je Stoltenberg i pozvao Rusiju da zaustavi besmisleni rat.

NATO: Šaljemo dodatne defanzivne trupe na istok Evrope

Lideri NATO saopštili su danas da će nakon što je Rusija napala Ukrajinu poslati više trupa na istok Evrope, uz ocenu da je Moskva lagala o svojim namerama.

"Nikoga ne treba da zavara gomila laži ruske vlade", piše u zajedničkoj izjavi koju su potpisali lideri 30 zemalja nakon virtuelnog samita kojim je predsedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, preneo je Rojters.

Sada šaljemo značajne dodatne defanzivne trupe u istočni sektor Alijanse, dodaje se u saopštenju bez navođenja više detalja.

Nemačka šalje trupe na istočno krilo NATO

Nemačka planira da NATO-u ponudi trupe, sisteme protivvazdušne odbrane i ratne brodove za jačanje istočnog krila Alijanse, nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, objavio je danas nemački nedeljnik Špigl bez navođenja izvora, prenosi Rojters.

Nemačka bi mogla blagovremeno da pošalje pešadijsku četu sa oko 150 vojnika i više desetina oklopnih transportera "Boker", kao deo paketa koji je vojska sastavila za ministarku odbrane Kristin Lambreht, piše Špigl.

Kako se navodi, Nemačka planira i da ponudi protivvazdušne raketne sisteme "Patriot" i korvetu i fregatu, koji bi morali biti povučeni iz drugih misija na Mediteranu, dok je jedan izviđački brod "oste klase" sa senzorskom tehnologijom već na putu ka Baltičkom moru.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA