Najnovije

RAT IZ UKRAJINE PREŠAO U SARAJEVO: Sukobile se ruska i američka ambasada

Diplomatska predstavništva dve zemlje podelila su objave i saopštenje u kojima su iznela svoje viđenje sukoba i razmenila optužbe zbog stanja u Ukrajini i BiH

Amerika i Rusija (Ilustracija: Pravda)

„Kao što podržavam teritorijalni integritet Srbije i BiH – ne želeći da menjam taj integritet – naravno da podržavam i teritorijalni integritet svih članica UN, ovog puta reč je i o samoj Ukrajini”, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Nažalost, neki misle da se mi u BiH moramo što pre svrstati birajući stranu. Mi ćemo ostati potpuno neutralni. Nećemo se priključivati ni sankcijama EU, ni bilo koga, niti je to moguće” rekao je Dodik na konferenciji u Banjaluci.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler pozvao je prethodno vlasti u BiH da slede politiku unije u odnosu na ukrajinsku krizu i podrže sankcije koje su nametnute Rusiji.

Oprečni pogledi na dešavanja u Ukrajini s političke scene preneli su se i na teren diplomatije. Ambasade Rusije i Amerike u BiH podelile su objave i saopštenje u kojima su iznele svoje viđenje sukoba i razmenile optužbe za stanje u Ukrajini i BiH.

Ruska ambasada apelovala je na rukovodstvo i novinarsku zajednicu u BiH da „ne podlegnu zapadnim provokacijama i da odbiju da se automatski priključe antiruskoj kampanji”.

Zatim je ambasada SAD u BiH na „Instagramu” objavila video-snimak u kojem se navodi kako je Rusija „lagala da neće sprovesti invaziju” i poziva da se „prestane s laganjem”.

U odgovoru iz ambasade Rusije navodi se da „lažu Amerikanci”, pa ističu kako u Ukrajini nije reč o invaziji, već, kako navode, o specijalnoj vojnoj operaciji radi „demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima”. Dodaje se da su Amerikanci stajali iza „pumpanja kriminalne bande oružjem, kojim se varvarski uništavalo civilno stanovništvo Donjecka i Luganska, uključujući i decu”. Iz ruske ambasade optužili su SAD i da ometaju dijalog unutar BiH i postavljaju narode u BiH jedne protiv drugih.

„U isto vreme Vašington takvu BiH ’pažljivo’ gura u EU kako bi je – poput Kosova – iskoristio kao ’fitilj’ protiv svog geopolitičkog protivnika – EU”, stav je ambasade Rusije.

Istovremeno, neki krugovi u Sarajevu i regionu situaciju u Ukrajini pokušavaju da iskoriste za dnevnopolitičke ciljeve, pokušavajući Republiku Srpsku da predstave kao sledeći poligon Moskve za „destabilizaciju Balkana”.

U diskusijama u RS najčešće se čuje kako se u vezi s Ukrajinom treba držati po strani, te se iznose procene da su u regionu najglasnije i najtvrđe u stavovima one prestonice koje imaju „nečistu savest” iz skorašnje istorije.

Iz Federacije BiH, čiji su zvaničnici odmah osudili Moskvu, svakodnevno dolaze zloslutne prognoze, a iz tog entiteta su se i pre krize u Ukrajini najčešće pominjali sukobi kao mogući ishod započetih aktivnosti Banjaluke i „povratka na Ustav BiH”.

Jedan od onih koji se „zabrinuo” jeste i Ivo Komšić, sarajevski profesor, nekadašnji gradonačelnik tog grada, koji scenario s istoka Evrope smatra mogućim i u regionu, pa svoju neobičnu tvrdnju obrazlaže hipotezom: „Noćas snage iz Srbije pređu Drinu i zauzmu RS i da je oni priznaju. Dodik može za dva sata sazvati svoju skupštinu i proglasiti nezavisnost. Ruske snage vazdušnim desantom mogu noćas spustiti 50.000 snaga u državu, a niko neće pucati na njih. To je naša situacija”, kazao je Komšić na tribini održanoj u Stocu povodom 1. marta, koji se u bošnjačkom delu BiH proslavlja kao Dan nezavisnosti, dok je u RS taj datum, kad je održan dvonacionalni referendum, sinonim za nelegalno otcepljenje BiH od Jugoslavije i uvod u rat.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je pre neki dan „da je u slučaju da Rusija osvoji Ukrajinu Banjaluka najranjivija tačka na zapadnom Balkanu”, i da je smatra „porukom odaslanom evropskim partnerima”. I visoki predstavnik EU za bezbednost Đuzep Borelj brine da bi kriza mogla da se prelije na zapadni Balkan. Dodik, pak, smatra da je to nemoguće, pa ocenjuje da je to sve „deo propagande”.

Predsednica RS Željka Cvijanović „ne odobrava da se na Banjaluku stavlja meta”, pa je navela da je poruka iz Skoplja sadržana u rečenici u kojoj pominje da u njegovoj zemlji znatan broj građana misli da je Evroazijska unija alternativa za EU. „To je upozorenje – dok se vi u EU odnosite prema zemljama zapadnog Balkana na neprincipijelan način, na tom prostoru građani traže i prepoznaju druge alternative”, prokomentarisala je Cvijanovićeva.

Zamenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić ne vidi nikakvu vezu između BiH i Ukrajine. „Ne očekujem nikakve incidente u BiH i pozivam kolege koji izlaze u javnost s nekakvim procenama i kvazianalitičare da se uzdrže od takve retorike”, rekao je Krešić za „Dnevni avaz”.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA