Najnovije

I VODU SU NAM PRIVATIZOVALI: Sva voda je u rukama jednog čoveka, njegovo ime ne sme da se spomene! (VIDEO)

O lažnim obećanjima Aleksandra Vučića i njegove partijske kamarile, mogli smo da čujemo i u emisiji Reč produkcije Helmkast, prilikom gostovanja Lili Jankovski, predsednika ekološkog udruženja „Zbog zdravlja“ iz Prolom Banje, a glavni problem je što stanovnici ovog turističkog mesta nemaju vodu, ni za piće, ni za pranje ili kuvanje. Naime, Vučić je još 2016. godine obećao građanima Prolom banje vodovod do kraja 2018. godine, ali od svega, jedino je vodovod dobio hotel sa bazenima, u vlasništvu njegovog partijskog kolege.

Kako proizilazi iz priče Lili Jankovski, izgradnja vodovoda u ovom mestu je opstruisana, jer je sva voda rezervisana za kompaniju i hotel u vlasništvu Radovana Raičevića, lokalnog moćnika, funkcionera i bivšeg narodnog poslanika Srpske napredne stranke. Sagovornica Helmkasta ga je opisala kao nekoga ko je „bog i batina“ u tom kraju i „čije ime ne sme ni da se spomene“.

Ona je rekla da kompanija u njegovom vlasništvu odvozi i do 15 šlepera vode dnevno, dok za vlasnike kuća u Prolom banji nema vodovoda, nema vode, a čak im je zabranjeno i da kopaju bunare. Ona je navela da Planinka kontroliše 16 izvora vode na tom području, a na jedinom izvoru na kom je stanovnicima dozvoljeno da uzimaju vodu, postoji puno problema i ograničenja, uz stražara koji stoji pored izvora, što nije praksa u drugim banjama Srbije.

- Ranije su davali po deset litara dnevno, pa su onda uveli bonove, odeš na recepciju hotela gde ti daju bonove za vodu. Pa su onda ukinuli bonove, pa su počeli da naplaćuju. Pa jedno vreme su uveli da ljudi uopšte ne mogu da toče, nego samo na čašu. Sad ti daju tri flaše po litar i po da poneseš, a ako doneseš balonče od četiri litre, bilo je slučajeva da su ljudima šutirali balone – ispričala je Lili Jankovski.
Na pitanje ko je šutirao balone, rekla je „stražari, čuvari izvora“. 

Na pitanje da li je kompanija Planinka vlasnik te sve vode, ona nije znala da precizan odgovor, ali kaže da je to njima dato.  Međutim, u odgovorima predsednika Opštine Kuršumlija njenom udruženju, piše da je voda u vlasništvu Planinke. Zanimljivo je da je na dva različita dopisa Lili Jankovski u vezi problema sa vodovodom, predsednik Opštine poslao odgovore koji su identični, odnosno  drugi je „kopi pejst“ prvog, od reči do reči na dve kucane strane, sa sve greškama u kucanju, a jedino su promenjeni brojevi akta i datum.  

Na kraju emisije su progovorili još neki vlasnici kuća u Prolom banji. Neki su pravili sebi mesto za odmor i oporavak, a neki ulagali da bi se bavili privatnim turizmom, ali sve je to osujećeno usled sprečavanja gradnje vodovoda. Takođe, možete da vidite i privatne snimke muka s vodom stanovnika Prolom Banje. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA