Najnovije

POSLEDNJI POZIV NACISTIMA: Otvorena su tri koridora za napuštanje Azovstala, uveden je režim potpune tišine

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije, rekao je da je ruska vojska otvorila humanitarni koridor za Oružane snage Ukrajine i nacističke militante koji su odlučili da polože oružje i napuste Azovstal.

Foto: Jutjub

 „S obzirom na katastrofalnu situaciju koja se razvila u metalurškom kombinatu Azovstal u gradu Mariupolju, a takođe vođeni čisto humanim principima, od 14 časova (po moskovskom vremenu) 19. aprila 2022. Oružane snage Rusije otvorile su humanitarni koridor za povlačenje ukrajinskih vojnika i militanata koji su dobrovoljno položili oružje. U tom cilju je uveden „režim potpune tišine“, obustavljena su bilo kakva neprijateljstva, jedinice Oružanih snaga Rusije i formacije DNR duž celog perimetra Azovstalja povučene su na bezbednu udaljenost” izjavio je Miznicev.

U neposrednoj blizini metalurškog kombinata, tri humanitarna konvoja su raspoređena u tri pravca:

Prvi - iz zapadnog pravca ulicom Ševčenko;

Drugi - iz pravca istoka na aveniji Pobedi;

Treći - iz severnog pravca u ulici Taganrogskaia.

U sklopu svakog humanitarnog konvoja obezbeđeno je 30 autobusa i automobila za prevoz ljudi, 10 vozila hitne pomoći sa medicinskim i medicinskim ekipama. Pored toga, raspoređeni su punktovi za sastajanje i privremeni smeštaj u sva tri pravca, organizovani punktovi za ishranu i primarnu zdravstvenu zaštitu.

Na svim pravcima kretanja humanitarnih konvoja, Oružane snage Rusije, zajedno sa formacijama Donjecke Narodne Republike, striktno poštuju „režim tišine“.

”Još jednom pozivamo zvanične vlasti Kijeva da pokažu razboritost, da daju odgovarajuća uputstva militantima da prekinu besmisleni otpor i napuste fabriku, ali shvatajući da komandanti ukrajinskih jedinica možda neće dobiti takva naređenja i komande od kijevskih vlasti, pozivamo ih da sami donesu takvu odluku i polože oružje” apeluje general.

”Posebno želim da istaknem da rukovodstvo Ruske Federacije garantuje očuvanje života, potpunu bezbednost i pružanje kvalifikovane medicinske pomoći svima koji su položili oružje” podvlači Miznicev.

Rusija je više puta, uključujući primer ukrajinskih marinaca koji su položili oružje i predali se, u praksi već potvrdila svoj human odnos prema ratnim zarobljenicima, potpuno poštovanje normi međunarodnog humanitarnog prava. I ovoga puta ruska strana garantuje poštovanje Ženevskih konvencija o postupanju sa ratnim zarobljenicima“, rekao je Mizincev na sastanku Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor, dodajući da je ova izjava preneta ukrajinskoj strani. preko zamenice premijera Ukrajine Irine Vereščuk.

Lider Čečenije izjavio je da će danas biti oslobođena fabrika ”Azovstal” u Mariupolju. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA