Najnovije

UGLEDNI BRITANSKI LIST: Ukrajinci su krivi za Buču!

Britanski „Gardijan“ je objavio prve rezultate forenzičkog ispitivanja tela pronađenih u Irpenu i Buči, i uprkos antiruskoj retorici, rezultati govore suprotno – Oružane snage Ukrajine su granatirale Buču.

Ukrajinska vojska (Foto: Jutjub)

Britanski mediji tvrde da je većina civila u Buči stradala od posledica artiljerijskog granatiranja, fragmenata protivpešadijskih granata. „Patolozi koji vrše obdukcije tela pronađenih u masovnim grobnicama u oblasti severno od Kijeva rekli su da su pronašli male metalne strelice zvane flešete.“

Inače, upotreba takve municije u gradovima predstavlja kršenje humanitarnog prava, iako nije zabranjena konvencijama. Pored toga, strani stručnjaci su na fotografijama utvrdili da se takve „strelice“ koriste u projektilu 122 mm ZŠ-1, a odgovara haubici D-30, koja je u upotrebi i u Rusiji i u Ukrajini.

Već smo pisali da ako je reč o artiljerijskom granatiranju (a o tome svedoče mnoge stvari, na primer, „razbacani“ položaj tela), onda ovo isključuje svaku verziju koja tumači događaje u Buči kao „namerni genocid“ mirnih Ukrajinaca. Štaviše, ukrajinska strana je više puta izjavljivala o granatiranju grada u trenutku kada su tamo bili ruski vojnici.

Dakle, ove „strelice” ili „flešeti” su udarni element artiljerijske municije. Ruska vojska je kontrolisala teritoriju Buče – ukrajinska artiljerija je ispaljivala na ruske vojnike.

Artiljerijske jedinice Rusa nisu fizički dostigle nivo vatrenog uništenja Buče, odnosno ruska vojska uopšte nije bila na položajima neophodnim za redovno granatiranje, za razliku od ukrajinskih jedinica koje su udarale na Buču i civile.

Dakle, ko bi mogao da granatira Buču artiljerijom kada su Buču kontrolisale ruske trupe, ako ne ukrajinska strana? Odgovor je očigledan.

Kako NATO naoružava Rusiju i DNR, pogledajte OVDE.

Izvor: Pečat

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA