Najnovije

ODGOVOR VITALIJU KLIČKU: Ko je okupator, Albanci ili Srbi?

Bivši diplomata Zoran Milivojević i politički analitičar Dejan Vuk Stanković iznenađeni su izjavom gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, koji je jednom albanskom novinaru tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu rekao da se "Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora".

Kosovo je Srbija (Ilustracija: Novorosinform)

Upitan o navodima Klička, Dejan Vuk Stanković za Kosovo onlajn kaže da Kosovo nikad nije bilo okupirano od Srbije i dodaje da ne zna šta će gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku antisrpska propaganda i dodvoravanje Amerikancima kad je Srbija osudila rusku invaziju na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN.

"Nije Srbija nikad napala Kosovo nego je branila svoj državni suverenitet i teritorijalni integritet, boreći se protiv kosovskih secesionista. Ako ćemo da poredimo Kosovo i Ukrajinu, pa Ukrajina bi trebalo da bude uz Srbiju, a ne uz Kosovo, jer se ukrajinska vlast bori protiv separatizma u Donjecku, Lugansku, Zaporožju ili Hersonu. Kličko je trebalo da ostane veliki bokser, a ne prozaičan političar", kaže Stanković. 

Bivši diplomata Zoran Milivojević navodi da bi bilo dobro "da se Ukrajina jasno i direktno izjasni povodom izjave gradonačelnika Kijeva, da li je to njen zvaničan stav ili izdvojena pozicija jedne visoke političke ličnosti u Ukrajini".

"S obzirom na funkciju koju vrši kao gradonačelnik Kijeva i ulogu koju ima on se ipak može smatrati za visoku političku ličnost u Ukrajini. I njegovi stavovi održavaju neke političke stavove Ukrajine, a imajući u vidu odnose i principijalne stavove Srbije prema Ukrajini ova izjava se ne može smatrati prihvatljivom za našu stranu. I treba istaći da se naša situacija ne može porediti sa ratom u Ukrajini, jer Srbija nikada nije bila agresor, pogotovo ne na svojoj teritoriji kada je delovala protiv separatista i terorista u akciji koja je bila legitimna po pitanju unutrašnje bezbednosti", kaže Milivojević.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA