Najnovije

TRIFKOVIĆ: Srbija treba suprotno od Hilovih preporuka

Poveriti sadašnjoj američkoj administraciji vođenje pregovora Beograda i Prištine isto je kao poveriti Bilu Klintonu da bude nadzornik internata za srednjoškolke ili grofu Drakuli da vodi Zavod za transfuziju krvi, izjavio je istoričar, publicista i profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković za Kosovo onlajn. Povodom izjave ambasadora Kristofera Hila o ulozi SAD u daljem dijalogu, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku veruje da je uloga američke diplomatije korisna.

Srđa Trifković (Foto: Jutjub)

Na pitanje kako gleda na izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila da bi SAD trebalo da "odigraju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine", Srđa Trifković kao odličan poznavalac prilika u SAD kaže da bi kosovsko pitanje trebalo vratiti pod okrilje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija gde, kako navodi, i pripada. 

"Strateška je greška Tadićevog režima bila što je uopšte prihvatio da se predmet poveri Evropskoj uniji", navodi Trifković. 

S druge strane Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za Kosovo onlajn da bez snažne podrške SAD u regionu ništa ne može da se završi.

Ipak, kako naglašava, kosovsko pitanje mora da se reši dogovorom Beograda i Prištine, a svako nametanje rešenja neće dati željeni rezultat. Za dogovor je, kako navodi, potreban kompromis koji nedostaje u pregovorima. 

“Mislim da bez snažne podrške SAD ovde u regionu ništa ne može da se završi. To pokazuje istorijat svih dosadašnjih događaja, ne bi bilo ni Dejtonskog, ni Prespanskog sporazuma, a pre toga ni Ohridskog, ni mnogih drugih. Čega sve ne bi bilo bez snažne podrške SAD?! Tako tumačim izjavu ambasadora Hila. SAD uvek imaju pragmatičniji nastup od mnogih evropskih zemalja. Gledaju da sve ide politikom malih koraka i postizanjem rezultata do nekog konačnog cilja. Međutim, rešenje kosovskog pitanja mora da se desi dogovorom obe strane i svako nametanje rešenja neće dati željeni rezultat. Potreban je dogovor, a za dogovor je potreban kompromis koji nedostaje u pregovorima”, ocenjuje Grubješić. 

Međutim, Srđa Trifković poručuje da administracija SAD, čiji je predstavnik Kristofer Hil, na čelu ima "izrazitog srbofoba" čije skandalozne rasističke izjave iz devedesetih godina nikada nisu povučene, a "kamo li nekim izvinjenjem okajane". 

"O liku i delu Kristofera Hila znamo dovoljno da je savršeno racionalna pretpostavka da se treba ponašati dijametralno suprotno od njegovih želja i preporuka", smatra Trifković. 

On dodaje da ga ne iznenađuje Hilova izjava da očekuje prozapadnu vladu Srbije.

"Naravno da Hil očekuje nekakvu prozapadnu vladu Srbije koja će krotko raditi na poniženju i uništenju sopstvene zemlje, ali to se, srećom, neće dogoditi", kaže naš sagovornik. 

Takođe, Suzana Grubješić slaže se da je najvažnije da buduća vlada Srbije bude prosrpska.

“Najvažnije je da vlada bude prosrpska kao izraz volje građana Srbije, da nastavi sa procesom evropskih integracija, unapredi regionalnu saradnje i dobrosusedske odnose, da posvećeno radi na izgradnji vladavine prava, na ekonomskom prosperitetu. To je mnogo bitnije od davanja epiteta, da li je prozapadna, proruska, antiruska”, navela je Grubješić. 

O ukrajinizaciji Rusina u Srbiji pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA