Najnovije

AMERIČKI NOSAČI AVIONA PLOVE PREMA TAJVANU: Kineska vojska ih čeka

Udarna grupa nosača američke mornarice, predvođena nosačem aviona Ronald Regan, napustila je Južno kinesko more i uputila se ka jugoistočnim vodama Tajvana, navodi se u izveštaju kineskog analitičkog centra SCSPI, prenosi TASS.

Nosač aviona (Foto: Jutjub)

Kako je navedeno u centru, sada flota može da se nalazi 800 kilometara od jugoistočnog vrha ostrva. Obišla je filipinsko ostrvo Luzon i krenula na sever prema Tajvanu.

„Na osnovu situacije, ne može se isključiti nenajavljena poseta predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu“, rekao je SCSPI.

Japanski list Nikkei je 1. avgusta pisao da je Pentagon u očekivanju moguće posete Pelosijeve Tajvanu počeo da prikuplja dodatne snage, uključujući i nosače aviona. Pored toga, tajvanski i američki zvaničnici rekli su da će političarka verovatno stići na ostrvo, uprkos zabrinutosti Bele kuće.

Ranije je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan upozorio da kineska vojska neće „sedeti skrštenih ruku“ ako se putovanje Pelosijeve na Tajvan nastavi. On je naglasio da bi zbog statusa Pelosijeve, treće najvažnije osobe u američkoj vladi, njena poseta Tajvanu dovela do „neverovatnih posledica“.

Više p pvpme pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA