Najnovije

Kako mediji u Kanadi i SAD vide Aleksandra Dugina?

On promoviše Rusiju kao zemlju pobožnosti, tradicionalnih vrednosti i autoritarnog vođstva, a prezire zapadne liberalne vrednosti, ovako se čitaocima približava lik i delo ruskog filozofa kome je ubijena kćerka.

Aleksandar Dugin (Foto: Jutjub)

Toronto – Od kada je u eksploziji automobila ubijena Darja Dugin, kanadski i američki mediji se bave njenim ocem, filozofom Aleksandrom Duginom i svi bez izuzetka na isti način pišu o njemu nazivajući ga „Putinovim mozgom”.

„Aleksandar Dugin, ideolog Putinovog smrtonosnog scenarija”, „Krajnje desni pisac koji oblikuje Putinovu viziju Rusije i sveta”, samo su neki od naslova tekstova o Duginu. Mediji postavljaju i pitanje – ko je zapravo Aleksandar Dugin? I svojim čitaocima kažu da se šezdesetogodišnji filozof „dugo zalagao za ujedinjenje ruskog govornog područja i drugih teritorija u ogromno novo rusko carstvo, u koje Rusija želi da uključi i Ukrajinu”.

Podseća se i da je u svojoj knjizi „Osnovi geopolitike: geopolitička budućnost Rusije” iz 1997. godine žestoko kritikovao uticaj SAD u Evroaziji i pozvao Rusiju da obnovi sopstveni autoritet u regionu te da se zalagao za razbijanje teritorije drugih nacija. Ta knjiga je, kako se kaže, bila na spiskovima za vojnu lektiru, ali nema naznaka da je Dugin ikada imao direktan uticaj na rusku spoljnu politiku.

Aleksandar Geljevič Dugin je poznat i po svojoj knjizi „Četvrta politička teorija” u kojoj govori o tome da liberalizam koji ostane bez socijalizma, postaje – fašizam. Na Zapadu su veoma kritički raspoloženi prema ovakvom njegovom poimanju liberalizma.

„Ni kod Aristotela ni kod Platona demokratija nije cenjena. U modernom, savremenom društvu nemamo pravo da uopšte dovedemo u pitanje demokratiju, što nije suština demokratije, tako da sada živimo u nekoj vrsti liberalnog totalitarizma”, rekao je Dugin u jednom intervjuu.

Kako je nama rekao u razgovoru koji smo vodili prošlog oktobra, život postoji i van demokratskog sistema, kao što postoji i u demokratiji.

„Otvoreno pitanje slobode predstavlja i pitanje izbora i ne može biti konačno i definisano samo u liberalnoj demokratiji. Sloboda postoji i van sistema liberalizma. Atinjani su prihvatili demokratiju kao sistem, dok su Spartanci izabrali aristokratiju”, kaže Aleksandar Dugin.

Govoreći o korumpiranosti zapadne nauke i teorijama zavere koje vladaju zapadnim svetom o čemu je pisao u svojoj knjizi „Konspirologija” posvećenoj „nauci zavera” koja je prevedena na srpski, Dugin je rekao da su teorije zavere savremeni mitovi i da ih tako treba posmatrati. Treba ih gledati kao potrebne društvu. „Ali, ako idete dublje u srž teorija zavera, možete otkriti istinu”, kaže Aleksandar Dugin.

Prema njegovom mišljenju, moderna nauka je postavljena pogrešno od samog početka.

„Okretanje totalnom materijalizmu vodi nauku u ćorsokak u kome je danas. Zapadni svet je materijalni svet i isključuje duhovnost. Kada se uvede pojam duhovnosti taj svet postaje potpuno novi univerzum”, objasnio je Dugin svoje viđenje Zapada.

On je naveo i primer Nikole Tesle, čije promišljanje i duhovnost, kako je kazao, daju sasvim novu dimenziju pogledu na nauku.

U ovdašnjim medijima se podseća da je Ministarstvo finansija SAD saopštilo da je njegova „Evroazijska unija mladih” aktivno regrutovala pojedince sa vojnim i borbenim iskustvom da se bore u ime samoproglašene Donjecke Narodne Republike u istočnoj Ukrajini.

Dok su Duginove veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kako se kaže, nejasne, Kremlj često ponavlja retoriku iz njegovih pisanja i nastupa na ruskoj državnoj televiziji.

„Dugin promoviše Rusiju kao zemlju pobožnosti, tradicionalnih vrednosti i autoritarnog vođstva, a prezire zapadne liberalne vrednosti”, ovako se čitaocima približava lik i delo Dugina, a navodi se i da je njegova kćerka imala slične stavove i pojavljivala se, kako se navodi, kao komentator na nacionalističkom TV kanalu „Carigrad”.

Poslednji intervju Darije Dugine pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA