Najnovije

HRVATSKI PLAĆENIK PRED SUDOM DNR: Kakva ga kazna čeka?

Glavno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike (DNR) uputilo je sudu krivični postupak protiv stranih plaćenika iz Velike Britanije, Hrvatske i Švedske, saopšteno je u pres-službi tužilaštva, pišu RIA Novosti.

Ukrajinska vojska (Foto: Jutjub)

Iz Glavnog tužilaštva saopšteno je da je završena istraga u krivičnom predmetu protiv britanskih državljana DŽona Hardinga, Endrua Hila i Dilana Hilija, švedskog državljanina Matisa Gucavasona i hrvatskog državljanina Vekoslava Prebega.

Pojasnili su da se stranci terete da su počinili krivična dela iz člana 232 (obuka za vršenje terorističkih aktivnosti), trećeg dela člana 430 (učestvovanje plaćenika u oružanom sukobu i neprijateljstvima) i člana 323 (činjenje radnji u cilju prinude preuzimanje vlasti i promena ustavnog poretka Donjecke Narodne Republike) Krivičnog zakonika DNR.

„Za ove zločine u ratnim uslovima zakon predviđa mogućnost da sud izrekne kaznu doživotnog zatvora ili smrtnu kaznu“, dodaju iz resora.

Vrhovni sud DNR proglasio je u junu 48-godišnjeg Britanca Šona Pinera, njegovog 28-godišnjeg sunarodnika Ejdena Aslina i 21-godišnjeg Marokanca Saduna Brahima krivim za plaćeništvo i pokušaj nasilne preuzimanja vlasti. Osuđeni su na smrt. Svi okrivljeni su uložili žalbe.

Šta se događa u nagorno- Karabahu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA