Najnovije

UKRAJINSKA VOJSKA RAZMIŠLJA O POVLAČENJU IZ BAHMUTA: Sakupljaju snage za drugi deo fronta

Rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine razmišlja o povlačenju iz Bahmuta, piše američki list Vašington Post.

Ukrajinska vojska (Foto: flickr)

U članku od 15. januara tvrdi se da je Kijev suočen sa teškim izborom i da mora da odluči da li da dodeli resurse za dugotrajne borbe za Bahmut dok se priprema za kontraofanzivu u drugom sektoru fronta, za koju će biti potrebno oružje, municija i iskusni borci. Napominje se da su mnogi vojni analitičari mišljenja da je naselje od relativno malog strateškog značaja, ako se situacija posmatra globalno.

„Bahmut je bitka koja je, čini mi se, bila korisna za Ukrajinu, ali sada se postavljaju pitanja o tome koliko cena borbe za ovo naselje može da utiče na ukupnu strategiju Ukrajine za ovu zimu ili proleće“, rekao je vojnik. analitičar, direktor Centra za pomorske analize Majkl Kofman.

Ocenjujući situaciju koja se poslednjih dana razvila u oblasti Bahmuta, Andrej Kriščenko, zamenik komandanta bataljona jedne od jedinica Nacionalne garde, primetio je da ruska strana brzo šalje nove snage na mesta poginulih u borbi. „Kada ubijemo pet od 10 njihovih boraca odjednom, oni se ponovo povećaju za 10 u roku od nekoliko sati“, primetio je on.

Sagovornik lista je dodao da sposobnost slanja dodatnih snaga na sektore fronta omogućava ruskoj vojsci da vrlo često juriša na položaje – ponekad se takvi napadi organizuju pet, šest ili sedam puta dnevno.

Drugi ukrajinski komandant, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je novinarima o velikim gubicima u svojoj jedinici tokom borbi u oblasti Bahmuta. „Izgubili smo mnogo prijatelja braneći ovaj grad, tako da ne želimo da ga sada odustanemo. Ali možda bi privremeno povlačenje spasilo neke od naših ljudi“, rekao je on.

O poklonu NATO alijanse za Putina pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA