Najnovije

VELIKE PRETNJE ERDOGANA: Da li Turska ulazi u sukob sa Izraelom?

Sukob u Izraelu se iz dana u dan zaoštrava i svakim danom sve je veći rizik od ulaska u direktan sukob sa nekom od zemalja u okruženju koje su ozbiljno podigle svoj vojni kapacitet i borbenu gotovost na viši nivo.

Poslednja zemlja koja predstavlja ozbiljnu pretnju je Turska. Turski predsednik Erdogan uputio je veoma ozbiljne pretnje na milionskom skupu podrške palestinskom narodu da će vojno intervenisati u pokušajima da zaštiti palestinski narod od onoga što Ergogan kaže da je okupator, misleći na Izrael.

Izrael je odmah nakon mitinga u Turskoj i ratobornih izjava predsednika Erdogana naredio povlačenje svih lica iz diplomatskih misija u Turskoj, a svi kontakti koji su uspostavljeni godinama unazad su već prekinuti.

Zaustavljen je i zajednički rad na energetskim projektima između Turske i Izraela. Mada moramo skrenuti pažnju na jednu činjenicu, a to je da je Azerbejdžan u poslednjih nekoliko godina teško naoružan od strane Izraela, a ta sredstva su iskorišćena upravo u ostvarivanju višedecenijskih težnji Azerbejdžana i Turske da vrate Nagorno-Karabah u sastav. Azerbejdžan.

Ovo nam takođe mora biti pouka, jer bez obzira na međunarodne misije i Ujedinjene nacije koje su bile u okruženju, promena geopolitičkih okolnosti može stvoriti uslove za akciju koju je Azerbejdžan preduzeo i praktično vojnim putem vratio pod kontrolu Nagorno-Karabaha. .

Zato nikada ne bi trebalo da bude priznavanja Kosova kao nezavisne države jer se pre ili kasnije mogu promeniti okolnosti i trenutna situacija u celom svetu ukazuje da je počeo kraj zapadne dominacije, što ne znači da će kolektivni Zapad kolaps ili da se brzo i bez svakojakih sukoba završi tranzicija vlasti. Ali da je proces definitivno počeo da se ubrzava više je nego očigledna činjenica.

Iran, koji se najviše spominjao kao mogući učesnik u sukobu na Bliskom istoku, dobio je još jednog moguće neočekivanog saveznika, a to je Turska.

Situacija se dodatno komplikuje jer mnoge lokalne milicije i militantne grupe podižu nivo aktivnosti širom Bliskog istoka, motivisane solidarnosti sa palestinskim narodom, i počinju da napadaju jedinu osobu odgovornu za opstanak Izraela, a to su SAD. i njene politike.

Videćemo u bliskoj budućnosti koliko će Erdogan ostati samo na verbalnim pretnjama ili će morati da povuče neki drastičniji i opasniji potez. Za sada koristi situaciju da bi stekao još veću popularnost među muslimanskim svetom jer od toga može imati samo koristi, a šteta je za sada minimalna.

Politika Turske je veoma složena i sukob sa SAD i samim tim EU može mnogo više da naškodi samoj Turskoj, tako da nije realno očekivati da će Turska direktno vojno reagovati prema Izraelu u sadašnjim okolnostima.

URSULA NOSI ŠAKU SREBRENJAKA: 30 milijardi evra za "priznavanje Kosova"!

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA