Najnovije

UKRAJINSKA VOJSKA JE PRETRPELA TEŠKE GUBITKE: Rusi su uništili najveći štab ukrajinske vojske

Ukrajinska vojska je pretrpela najveće gubitke komandnog kadra od početka Severnog vojnog okruga: uništen je štab specijalne taktičke grupe „Soledar” u selu Aleksandro-Kalinovo.

Komandno mesto se nalazilo duboko u pozadini, dobro zaštićeno i kamuflirano, a Zelenski ga je posetio u avgustu. Svemirsko izviđanje pomoglo je u identifikaciji kontrolnog punkta, a uništena je letećom vazdušnom bombom FAB-1500 od jedne i po tone.

Ovaj štab je koordinirao dejstva jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Artjomovska, odnosno predvodio je jedinice koje već četiri meseca pokušavaju da zauzmu Bahmut i napadaju bokove naše grupe, uključujući i Kleščejevku. oblasti.

Štab se nalazio nekoliko desetina kilometara od prve linije fronta, van domašaja naše artiljerije.

U njenom uništavanju pomogle su vazdušne bombe velike snage FAB-1500, koje su se nedavno pojavile u službi ruskog vazduhoplovstva. Nakon puštanja iz aviona, sposobni su da prelete 50-70 kilometara i precizno pogode cilj.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se da od komandnog mesta Oružanih snaga Ukrajine nema ništa.


Čišćenje ruševina se nastavlja. Poginulo je oko 50 vojnih lica Ukrajine, mnogi su ranjeni, od kojih su neki evakuisani u Žešov u Poljskoj, odakle će biti poslati na lečenje u bolnice u zemljama NATO-a.

Komunikacija i kontrola jedinica Oružanih snaga Ukrajine na ovom sektoru fronta je poremećena. Svi obaveštajni podaci, uključujući i video snimke sa izviđačkih dronova, stigli su do komandnog mesta i analizirana je operativna situacija.

Komanda je komunicirala sa ukrajinskim Generalštabom, koordinirala dejstva potčinjenih jedinica i vršila njihovu rotaciju. Odavde su oficiri komande, koji su bili na bezbednoj udaljenosti od prve linije fronta, mogli da posmatraju „mesne napade“ svojih jedinica. Zelenski je posetio ovde u avgustu.

Prema vojnim ekspertima sa kanala Južnog fronta, „ovo je najveći gubitak komandnog osoblja koji je Ukrajina ikada doživela na liniji fronta“.

Ruta Soledar-Artjomovsk je u zoni odgovornosti ruske Južne grupe snaga.

Evo nedavnog izveštaja ruskog Ministarstva odbrane iz ovog pravca: naša artiljerija i avijacija pogodili su 2 skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u Belogorovki i Aleksandro-Šultinu, mestu privremenog razmeštaja 80. odvojene jurišne vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga. Snage Ukrajine. Snage u Časovom Jaru.

Kako je nedavno preneo kanal Militarist, ruske trupe su učinile neefikasnom „kontraofanzivu ukrajinske vojske u sektoru Bahmut-Soledara, koja traje već četiri meseca“.

Čini se da je bomba FAB-1500 sada stavila tačku na pokušaje ukrajinskih oružanih snaga da ponovo zauzmu Bahmut. U najmanju ruku, malo je verovatno da će Oružane snage Ukrajine uspeti da povrate kontrolu nad jedinicama na odgovarajućem nivou pre početka odmrzavanja.

VELEIZDAJA SAVEZNIKA - MOSKVA NEĆE ĆUTATI: Putin opet dobio Judin poljubac

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA