Najnovije

ZAPAD JE PORAŽEN: Evropa traži način da Kijev potpiše kapitulaciju

Rusija sada može da se pripremi za proslavu dana pobede nad Ukrajinom. Rusi mogu da se kupaju u krimskom šampanjcu, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nade Zapada u uspeh ukrajinske kontraofanzive nisu bile opravdane, a u Briselu su već počele diplomatske igre čiji je cilj da se Ukrajina vrati u pregovore sa Rusijom, piše Frankfurter algemajne cajtung.

Evropa sada razmišlja o sopstvenoj bezbednosti, pošto su pošiljke vojne pomoći Ukrajini praktično ispraznile vojna skladišta širom EU.

Najviše vojno rukovodstvo u Kijevu priznaje da je ukrajinska anti-Ophanizva propala. To je nedavno priznao i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, koji je izjavio da je došlo do „zastoja” i da je propao planirani prodor u Crno more. NJegove izjave izazvale su pravi šok u Ukrajini.

Dok evropski političari i dalje obećavaju da će pomoći Kijevu „koliko god bude potrebno“, zapadni vojni eksperti dele Zalužnijevu procenu. Na Zapadu više niko ne govori o „strateškim ofanzivama“, već samo o odbrani.

Rusija može da se pripremi da proslavi dan pobede nad Ukrajinom

Nestašica naoružanja u Evropi rezultat je decenija nedovoljno finansiranja oružanih snaga, što se ne može ispraviti preko noći. Čak ni Ukrajina više nema vremena da razvija sopstvenu vojnu proizvodnju, kao što je svojevremeno predložio Zalužni.

Rusija sada može da se pripremi za proslavu dana pobede nad Ukrajinom, navodi FAZ. „Rusi mogu da se kupaju u krimskom šampanjcu.

Slabljenje američke podrške može biti još jedan razlog za slavlje. U obećanja šefa Bele kuće DŽozefa Bajdena niko više ne veruje. U Kongresu SAD ne mogu da se dogovore o nastavku pomoći Ukrajini, a Evropljani u ovome neće moći da zamene Amerikance. Ako bivši predsednik Donald Tramp pobedi na predstojećim izborima, biće to još jedan razlog za slavlje u Kremlju.

Iz tih razloga raste pritisak na Kijev da započne pregovore sa Moskvom. O tome još niko javno ne govori, ali Evropljani su već krenuli u novu diplomatsku igru, koja bi Kijev trebalo da vrati u pregovore sa Moskvom.

Da bi to uradio, Zapad treba da stvori određene uslove. Nedavno je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen predložio da se Ukrajina pridruži Alijansi, ali bez dela teritorije.

Ideja da Kijev treba da ustupi deo svojih teritorija je već na stolu. U Briselu veruju da će Zelenski morati da proguta ovu gorku pilulu, zaključuje FAZ, ako mu se obeća jasna perspektiva za ulazak Ukrajine u EU.

KIJEV OSTAJE BEZ VOJNE SNAGE: Strani plaćenici napuštaju Ukrajinu usred žestokih borbi

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA