Najnovije

PROTEST "SRBIJA PROTIV NASILJA" ISPRED ZGRADE RIK: Tepić i Aleksić počinju štrajk glađu (VIDEO)

Protest koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) počeo je ispred Skupštine Beograda, dok je ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), koja se nalazi u Ulici kralja Milana, postavljena zaštitna ograda na kojoj su srpske zastave.

Koalicija traži raspisivanje novih izbora u Beogradu. Marinika Tepić i Miroslav Aleksić najavili štrajk glađu.

Nosioci liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić i Marinka Tepić počinju štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora, najavila je Tepić večeras ispred zgrade RIK-a.

"Mi izbore u Beogradu ne želimo i ne smemo da priznamo, jer su mimo zakona, zloupotrebljeni su ljudi iz drugih država", kazala je Tepić ispred zgrade RIK-a, prenosi N1.

Kako je rekla, koalicija SPN ima "desetine hiljada tih dokaza i nema šanse da iko ovde prizna beogradske izbore".

"Nosimo dolaze i tražimo poništavanja beogradskih izbora", rekla je Tepić.

“Fantomski glasači u Beogradu” naprednjacima doneli pobedu!?

Miroslav Aleksić, narodni poslanik i jedan od čelnika koalicije, izneo je različite informacije o neregularnostima u izbornom procesu.

Najveći problem su “fantomski glasači”, a procene su da ih je bilo preko 40 hiljada, navodi Aleksić i objašnjava da su upravo ti glasovi prevagnuli i doneli pobedu naprednjacima.

Aleksić je u ime koalicije pozvao na proteste ispred zgrade RIK-a.

Prema najavama iz SPN, šetaće se do Gradske izborne komisije (GIK), u Ulici kraljice Marije.

"Mi smo juče svedočili brutalnom nasilju tokom dana, nasilju i krađi… Nije sramota izgubiti, ali je sramota krasti. Ovde je brutalno pokradena izborna volja", kaže Aleksić.

Pogledajte njegovo video obraćanje:

Međunarodni posmatrači: Od “kupovine glasova” do “dobro organizovanih”

Iz krugova predstavnika stranih organizacija dolaze različite ocene, od onih koji ukazuju na kupovinu glasova, glasače iz stranih zemalja, razne nepravilnosti kao što je fotografisanje listića, do onih koji tvrde da su izbori prošli kao dobro organizovani i da nema ozbiljnijih narušavanja izbornog procesa.

Šef ODIHR misije za posmatranje, ambasador Albert DŽonson rekao je da su slobode izražavanja i okupljanja u kampanji uglavnom bile poštovane, ali je izneo niz stvari kojima je narušen izborni proces kao što je “kupovina glasova” i zloupotreba javnih resursa.

Pogledajte šta sve kaže DŽonson:

Specijalni koordinator i lider kratkoročnih posmatrača OEBS-a, Rajnhold Lopatka ocenio je danas da su parlamentarni izbori u Srbiji tehnički bili dobro sprovedeni i vođeni i da su biračima ponudili adekvatan izbor političkih alternativa.

U izveštaju posmatračke misije navodi se i da je administracija izbora efikasno i transparentno sprovela izborne pripreme, uprkos izazovima koje su predstavljali kratki rokovi i istovremeni lokalni izbori.

Brojni učesnici su priznali poboljšanu komunikaciju i transparentnost Republičke izborne komisije (RIK), što je dovelo do, kako se navodi, povećanog poverenja u njen rad, stoji na sajtu RTS-a.

Preliminarni rezultati u Beogradu

Gradska izborna komisija saopštila je danas preliminarne rezultate izbora u Beogradu na osnovu kojih je lista "Beograd ne sme da stane" osvojila 39,34 odsto glasova, odnosno 49 odborničkih mandata.

Na osnovu 92,54 obrađenih biračkih mesta lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 32,17 odsto ili 42 mandata u Skupštini grada Beograda. Lista koalicije NADA "Nada za Beograd" ima 6,01 odsto, odnosno sedam mandata, SPS-JS-ZS 4,8 odsto glasova, ili šest mandata, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje. Lista "Mi glas iz naroda" ima 5,37 odsto glasova ili 6 mandata.

Odborničke mandate nisu osvojili "Nacionalno okupljanje" sa 2,61 odsto, "Siguran izbor- ozbiljni ljudi" sa 2,04 odsto, "Dobro jutro Beograde" sa 1,56 odsto, "Ćale, ovo je za tebe sa" 0,47 odsto, "Mora drugačije" sa 0,31 odsto, Ruska stranka sa 0,4 odsto, "Da se vojska na Kosovo vrati" sa 0,27 odsto, Srbija na Zapadu sa 0,25 odsto i "Promena je pobeda" sa 0,15 odsto.

Šta kažu “Mi – Glas iz naroda”?

Pokret “Mi – Glas iz naroda” odlučuje o većinskoj koaliciji u Beogradu, ali se čini da nijedna strana nema političke uslove za saradnju. Međutim, dr Nestorović poručuje da bi njihovom pokretu najviše odgovaralo ponavljanje izbora u Beogradu, jer bi sa novom prepoznatljivošću osvojili još mnogo više.

Što se Beograda tiče, Nestorović kaže da se još nisu dogovorili hoće li u srpskoj prestonici, u kojoj su, prema preliminarnim rezultatima osvojili preko pet odsto i predstavljaju tas na vagi, ulaziti sa nekom drugom političkom grupacijom u koalicije.

Pošteno govoreći, pokretu "Mi – glas iz naroda", najviše bi odgovaralo da se izbori u Beogradu ponove, jer bi tada, sa povećanom prepoznatljivošću sigurno osvojili mnogo više glasova.

"Međutim, nećemo biti toliko neodgovorni da, ako procenimo da to nije državni interes, sve radimo samo u svoju korist. Videćemo kakve su opcije, da vidimo šta sve može da se uradi u Beogradu. Ono što ne valja je stvaranje nestabilnosti. Možda je koalicija "Srbija protiv nasilja" nezadovoljna rezultatima izbora, ali ovo što najavljuju, proteste koji će biti svakodnevni, a još nije završen izborni proces i nema zvaničnih rezultata izbora, plašim se da se stvara atmosfera Majdana. Tako da ima puno faktora o kojima moramo da razgovaramo", napominje Nestorović.

"S obzirom da je pitanje kada će rezultati beogradskih izbora biti objavljeni, u toku nekoliko dana, vođstvo pokreta će se sastati i odlučiti u najboljem interesu, ne samo pokreta, već i Srbije", dodaje on.

Pokret "Mi – glas iz naroda" neće se baviti političkom trgovinom, jer bi to ubilo kredibilitet pokreta. Naša platforma je dosta slična poziciji koju ima Putinova partija u Rusiji – to je jačanje države, jačanje bezbednosti države, zaokruživanje teritorijalne celovitosti i obezbeđivanje socijalne pravde, rekao je za Sputnjik dr Branimir Nestorović.

Crvene linije pokreta "Mi – glas iz naroda" su, prema Nestorovićevim rečima, nepriznavanje francusko-nemačkog plana, neuvođenje sankcija Rusiji, vraćanje državi njene socijalne dimenzije i poboljšanje položaja žene.

"Mi – glas iz naroda" neće se voditi idejom političke trgovine, jer bi ona, kako kaže, ubila pokret.

"Ne bismo više imali kredibilitet ako bismo izašli jednokratno na izbore, osvojili nešto, pa to zamenimo za pare. Onda bismo džabe izlazili. Tako da ćemo nastaviti putem kojim smo krenuli i očekujem da ćemo nastaviti da rastemo", ističe Nestorović.

Pročitajte OVDE o prodoru ruske armije kod Avdejevke

Izvor: Pravda.rs / RT Balkan / Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA