Najnovije

MEĐUNARODNI OTPOR NASTAVLJA SA UDARIMA: Napadnuti konvoji američke vojske!

Takozvani "Međunarodni otpor" je objavio da su njegovi borci napali dva konvoja koji su prevozili logističke zalihe za koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama u Iraku.

Foto: Flickr

U saopštenju, grupa u senci je rekla da su oba konvoja sa snabdevanjem napadnuta u blizini grada Tarmija koji se nalazi nekih 50 kilometara severno od Bagdada. Irački izvori vesti nisu izvestili o žrtvama kao rezultat dvostrukog napada.

Ovo su bili peti i šesti konvoj za snabdevanje koalicije predvođene SAD koji je ove godine bio na udaru u Iraku. Međunarodni otpor stao je iza tri od prethodna četiri napada.

Najznačajniji napad grupe, koji se dogodio 19. januara, izvršen je na konvoj koji je prevozio dva američka protivraketna sistema, artiljeriju i minobacače (C-RAM) u blizini grada Jusufija, oko 32 kilometra južno od Bagdada.

"Međunarodni otpor" je jedna od nekoliko proiranskih grupa koje su se pojavile u Iraku nakon atentata na Abu Mahdija al-Muhandisa, zamenika komandanta iračkih Jedinica narodne mobilizacije (PMU) i komandanta iranskih snaga Kuds, Kasema Sulejmanija, od strane Sjedinjenih Država pre tri godine.

Glavni cilj ovih proiranskih grupa je da proteraju američke trupe iz Iraka. To se verovatno neće dogoditi uskoro, jer se čini da je Vašington odlučan da zadrži svoje trupe u zemlji dugoročno, uglavnom da bi se suprotstavio uticaju Irana.

Španci ustali protiv NATO!

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA