Najnovije

Najveći detektiv svih vremena: "Holms" u izdanju Čarobne knjige

Čarobna knjiga nas je u 470. izdanju biblioteke "Olovka, tuš i pero" i 111. knjizi edicije "Stari kontinent" obradovala novom adaptacijom o čuvenom, prvom od svih detektiva, Šerloku Holmsu!

Foto: čarobna knjiga

Prvi tom Holmsa sadrži tri broja originalnog izdanja Futuropolisa iz 2008. i 2012. godine.


Početak knjige nas vodi na kraj života najvećeg detektiva nakon borbe sa arhineprijateljem profesorom Morijartijem, na misterioznu smrt u vodopadima Rajhenbah u Švajcarskoj.


Da li je moguće da je nepobedivi Šerlok mrtav? 
Kako to prihvata njegov jedini pravi prijatelj i pratilac u avanturama doktor Votson? A kako ga ispraćaju ljudi u Londonu?


Izgleda da je Holms ostavio "naslednika" u vidu ambicioznog mladića koji samouvereno koristi kratko poznanstvo sa učiteljem kako bi se proglasio detektivom i koji će u ovom delu biti podrška dr Votsonu na putu ka otkrivanju da li je zaista vodopad grobnica za Holmsa...

Novine koje nam prvi tom knjige Holms donosi je upravo priča o Šerlokovoj prošlosti, detinjstvu, odrastanju i (pravoj) porodici, dakle upravo ono što nije do sada viđeno u brojnim obradama čuvenog dela ser Artura Konana Dojla.


Počeće od "Zbogom ulici Bejker", da bi nas autori maksimalno zainteresovali za priču u " Krvnim vezana", a želju za što skorijim izlaskom drugog toma ove knjige, probudio je poslednji, treći deo, "Senka sumnje".

Bilo bi šteta da se dalje "spojluje" i otkriva šta se nalazi iza korica Holmsa, jer nas knjiga zaista tera da je ne ispuštamo do poslednje stranice, a za preporuku su i dodatno tekstovi i grafički prikazi nastanka knjige.

Bitno je napomenuti autore, Francuze, koji su stvorili jako interesantnu grafički novelu, scenaristu Lika Brunšviga koji je osim na, logično, detektivskih stripovima, traga ostavio i u tematici epske fantazije. 
Divni likovno - grafički doživljaj Engleske sa druge polovine XIX veka nam daruje nagrađivani Sesil, koji ima i scenaristička iskustva. Izuzev crtačkog, maestralno je izveden i kolorit, a u svakom tomu preovlađuje druga boja.

Da je Šerlok Holms istorijska ličnost je krajem pedesetih godina prošlog veka verovala većina Britanaca, sudeći po anketi koju je objavio VVS. 
Dakle, pošto nije postojao, bilo je neophodno da bude izmišljen! 
I to bez obzira na veliku ljubomoru koju je Dojl imao prema plodu svoje neverovate mašte, a kojeg je pokušao i da ubije!

Da ćemo videti i pročitati nešto novo na temu Detektiva, nije verovao niko u našoj redakciji, sve dok nas Čarobna knjiga nije razuverila sa delom koje ne smemo da propustio ukoliko volimo stripsku umetnost.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA